StoryEditor

Boj proti inflácii sa nekončí. Eurozóna musí byť pri jej potláčaní tvrdohlavá, vyhlásil šéf Bundesbank

22.03.2023, 08:41
Autor:
ČTKČTK

"Nečelíme opakovaniu sa finančnej krízy roku 2008," zdôrazňuje v kontexte aktuálnej situácie šéf Bundesbank Joachim Nagel.

Tvorcovia úrokových sadzieb v eurozóne musia byť pri potieraní inflácie tvrdohlaví a sadzby ďalej dvíhať. Denníku Financial Times to povedal šéf nemeckej centrálnej banky Joachim Nagel.

Jeho poznámky prichádzajú po tom, ako Európska centrálna banka ECB minulý týždeň zdvihla základnú úrokovú sadzbu o pol percentuálneho bodu napriek niektorým hlasom, aby nepokračovala v sprísňovaní menovej politiky, kým sa neuvoľní napätie v bankovom sektore.

"Náš boj proti inflácii sa nekončí," povedal Nagel listu a zdôraznil, že rozhodne cíti, že cenové tlaky sú silné a majú široký základ v celej ekonomike. "Ešte je pred nami kus cesty, ale blížime sa k reštriktívnemu územiu," povedal s tým, že len čo ECB zastaví zvyšovanie sadzieb, bude musieť odolať výzvam na ich zníženie.

Európske banky môžu byť podľa Nagela po turbulenciách vyvolaných pádom stredne veľkých amerických bánk a problémami švajčiarskej Credit Suisse pri poskytovaní úverov opatrnejšie. Odmietol však obavy, že by ich to mohlo poškodiť. Je podľa neho tiež "príliš skoro" konštatovať, že región smeruje k úverovej kríze.

"Nečelíme opakovaniu sa finančnej krízy roku 2008," povedal šéf Bundesbank. "Zvládneme to," dodal. Nagel sa dostal do čela Bundesbank začiatkom minulého roka.

Nemecká centrálna banka drží v ECB najväčší podiel, a má tak na jej rozhodovanie veľký vplyv. Tradične presadzuje prísnejšiu menovú politiku, jej bývalý šéf Jens Weidmann však bol medzi prívržencami voľnejšej menovej politiky z iných centrálnych bánk eurozóny často izolovaný.

Dnes rozhodnú o budúcej úrokovej sadzbe zástupcovia americkej centrálnej banky Fed. Väčšina analytikov očakáva, že Fed napriek pádu Silicon Valley Bank a Signature Bak zdvihne úroky o štvrť percentuálneho bodu.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
27. apríl 2024 18:43