StoryEditor

Ukrajina môže vo vojne s Ruskom zvíťaziť, vyhlásil Pavel. Ocenil, že Poľsko a Slovensko krajine odovzdajú migy

17.03.2023, 13:27
Autor:
ČTKČTK

Každý prvok vojenskej výzbroje Ukrajina využije pre účinnú obranu a prípadnú protiofenzívu, zdôraznil nový český prezident.

Český prezident Petr Pavel pri návšteve Poľska ocenil rozhodnutie Varšavy a Bratislavy poskytnúť Kyjevu svoje stíhačky Mig-29. Uviedol, že verí v to, že Ukrajina môže vo vojne proti Rusku zvíťaziť.

"MiG-29 je naďalej považovaný za relatívne dobrú stíhačku a zdá sa najlepším lietadlom pre Ukrajinu, pretože je v jej výzbroji, vedia s ním zaobchádzať a majú preneho logistické zázemie," povedal.

Povedal poľskej televízii TVN Pavel, ktorý bol predtým náčelníkom českého generálneho štábu a neskôr sa postavil na čelo Vojenského výboru Severoatlantickej aliancie.

Zdôraznil, že každý prvok vojenskej výzbroje Ukrajina využije pre účinnú obranu a prípadnú protiofenzívu. "Určite (MiGy) niečo zmenia - a nie je až tak dôležitý počet, ale to, že každý prvok prináša zmeny," povedal.

Pripomenul, že české MiGy-29 teraz slúžia v Poľsku, kam sa dostali v 90. rokoch pri výmene za poľské vrtuľníky. Ale Česko poskytlo Ukrajine bojové a transportné vrtuľníky a tiež rôznorodú obrnenú techniku, teraz pracuje na dodávkach protileteckých zbraní a ďalšej munície. "Robíme, čo môžeme, aby sme Ukrajine zabezpečili čo najviac potrebnej výzbroje," ubezpečil.

Pavel verí, že Ukrajina môže vo vojne proti Rusku zvíťaziť. "Musíme urobiť všetko, aby sme pomohli Ukrajine dosiahnuť tento cieľ," povedal. "Vidím príležitosť na to v tomto roku, budúci rok by to bolo ťažšie. Je prítomná únava z vojny, ktorá sa týka nielen bojujúcich krajín, ale aj štátov podporujúcich Ukrajinu. Udržať podporu verejnosti je čoraz ťažšie," skonštatoval.

Pavel dnes končí dvojdňovú návštevu Poľska.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
24. apríl 2024 10:36