StoryEditor

Rezort diplomacie varuje turistov pred pobytom v Mjanmarsku, južnom Thajsku či Tbilisi

12.03.2023, 10:27
Autor:
TASRTASR

Dôvodom výstrahy je aktuálna bezpečnostná situácia v daných oblastiach.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí varuje slovenských turistov pred pobytom v Mjanmarsku, južnom Thajsku či gruzínskom Tbilisi. Dôvodom je aktuálna bezpečnostná situácia v daných oblastiach. Rezort o tom informuje na webe.

"MZVEZ SR vzhľadom na súčasnú bezpečnostnú situáciu v Mjanmarskej zväzovej republike, stupňujúce sa násilie silových zložiek vojenskej junty proti protestujúcemu civilnému obyvateľstvu, vyzýva občanov Slovenskej republiky, ktorí sa nachádzajú na území Mjanmarska, aby dôkladne zvážili nevyhnutnosť zotrvania v krajine, a odporúča opustiť Mjanmarsko prostredníctvom nateraz dostupných letov," uviedlo ministerstvo. Zároveň vyzýva občanov, aby do krajiny necestovali.

Rezort pripomína, že pre vzniknutú bezpečnostnú a politickú situáciu má slovenská ambasáda v Bangkoku len obmedzené kontakty a dosah na vojenský režim v Mjanmarsku. "Čo značne limituje možnosť veľvyslanectva poskytnúť prípadnú pomoc v núdzovej situácii občanom Slovenskej republiky v Mjanmarsku," poznamenal.  

Turisti by tiež mali zvážiť nevyhnutnosť cestovať do najjužnejších thajských provincií Pattani, Yala, Narathiwat a do južnej časti Songkhla. "V týchto oblastiach dochádza k pravidelným bezpečnostným incidentom – útokom formou podpaľačstva, bombových útokov a streľby. Terčmi sú často príslušníci bezpečnostných síl a vládni predstavitelia, avšak útoky sa odohrali aj proti hotelom, obchodom, supermarketom, dopravnej infraštruktúre a vlakom," spresnilo MZVEZ. Neodporúča v krajine používať vlakovú linku Hat Yai do Pedang Besar, na ktorú bol spáchaný útok v decembri 2022.

"Zastupiteľský úrad SR v Bangkoku odporúča zvážiť nevyhnutnosť cestovať do týchto oblastí a byť ostražitý najmä na verejných miestach, dodržiavať odporúčania miestnych úradov a sledovať správy miestnych médií," dodal rezort.

Upozorňuje aj na aktuálnu situáciu v hlavnom meste Gruzínska Tbilisi. "V súvislosti s pokračujúcimi protestmi v Tbilisi, ktoré 7. marca prerástli do fyzických konfrontácií, Veľvyslanectvo SR v Gruzínsku odporúča občanom SR, aby sa vyhýbali zhromaždeniam v centre hlavného mesta, predovšetkým v okolí parlamentu," spresnilo ministerstvo.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 14:35