StoryEditor

Inaugurácia Pavla sa skončila ekumenickou modlitbou v Katedrále svätého Víta

09.03.2023, 20:15
Autor:
TASRTASR

Prvá časť programu v katedrále sa odohrávala v Kaplnke svätého Václava. Práve z nej sa vchádza do priestoru, kde sú uložené české korunovačné klenoty.

Inauguračný deň novej českej hlavy štátu Petra Pavla sa skončil v priestoroch Katedrály svätého Víta na Pražskom hrade ekumenickou modlitbou za vlasť a prezidenta. Počas necelej hodiny zaznela aj skladba Te Deum od Antonína Dvořáka, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Prvá časť programu v katedrále sa odohrávala v Kaplnke svätého Václava. Práve z nej sa vchádza do priestoru, kde sú uložené české korunovačné klenoty. Českí a moravskí biskupi sa tam spoločne s prímasom Janom Graubnerom a jeho predchodcom kardinálom Dominikom Dukom zišli k modlitbe. Prítomné bolo aj predsedníctvo ekumenickej rady cirkví, zástupcovia českých evanjelikov aj vrchný židovský rabín.

Jedným z duchovných bol aj slovenský biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania ECAV v Česku a farár slovenského zboru ECAV v Prahe Marián Čop. Je tiež podpredsedom Ekumenickej rady cirkví.

Zaznel svätováclavský chorál a Pavlova rodina si uctila ostatky svätého Václava položením kvetov k jeho lebke. Svätec je označovaný za symbol českej štátnosti. Potom sa presunuli do priečnej lode chrámu, kde zaznela štátna hymna.

V druhej časti programu členovia Českej filharmónie a Pražského filharmonického zboru pod vedením dirigenta Jakuba Hrůšu zahrali a zaspievali latinský ďakovný hymnus Te Deum v podobe, ako ho zhudobnil skladateľ Antonín Dvořák.

Okrem toho zazneli aj iné skladby, napríklad Meditace na staročeský chorál Svatý Václave od Josefa Suka alebo časť z oratória Svatá Ludmila od Antonína Dvořáka.

Hoci Pavel nie je veriaci, zahrnutím programu v katedrále do svojho inauguračného dňa chcel vyjadriť, že je prezidentom pre všetkých. V Kaplnke svätého Václava sa tiež s manželkou Evou pripojil k odriekaniu modlitby Otčenáš. Do podujatie v katedrále mala prístup aj verejnosť, ktorá mohla zaplniť jej bočné chodby.

01 - Modified: 2024-05-21 12:34:42 - Feat.: - Title: Českí meteorológovia varujú pred silnými búrkami, môže vzniknúť aj tornádo 02 - Modified: 2024-05-21 07:45:00 - Feat.: - Title: Drahé a hrdzavé, riešia Ukrajinci zbrane z Česka. Ani nezaplatili, bráni sa firma 03 - Modified: 2024-05-20 13:01:31 - Feat.: - Title: Čiernemu kašľu podľahla v Česku ďalšia žena, nakazilo sa vyše dvesto detí do jedného roka 04 - Modified: 2024-05-20 12:00:00 - Feat.: - Title: Stopuje z Česka do Nepálu: Skončil som v iránskej cele. Miestna polícia ma mala za špióna, hovorí Štěpán 05 - Modified: 2024-05-19 19:03:09 - Feat.: - Title: Čechov posilnia Pastrňák a Zacha, mohli by stihnúť zápas s Kanadou
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
21. máj 2024 17:52