StoryEditor

Kyjev hlási odrazenie ruských útokov pri siedmich obciach na východe krajiny

20.02.2023, 10:41
Autor:
TASRTASR

Volodymyr Zelenskyj medzitým povedal, že ukrajinská armáda bude bojovať o Bachmut tak dlho, kým to bude mať zmysel, ale nehodlá ho držať za každú cenu.

Ukrajinskí obrancovia za uplynulý deň odrazili ruské útoky pri siedmich obciach na východe krajiny, uviedol dnes vo svojej rannej operačnej zvodke ukrajinský generálny štáb.

Invázne sily podľa neho naďalej sústredia svoje hlavné úsilie na vedenie útočných akcií v smeroch na ukrajinské mestá Kupjansk v Charkovskej oblasti alebo okrem iného na Lyman, Bachmut a Avdijivku v Doneckej oblasti.

"Za uplynulý deň ukrajinské ozbrojené sily odrazili útoky okupantov v oblastiach obcí Hrjanykivka v Charkovskej oblasti, Bilohorivka v Luhanskej oblasti, Vasjukivka, Dubovo-Vasylivka, Berchivka, Bachmut a Ivanivske v Doneckej oblasti," vymenúva velenie ukrajinských ozbrojených síl.

To ďalej tvrdí, že ukrajinské letectvo vykonalo v nedeľu 20 úderov na "oblasti sústredenia personálu a vojenskej techniky okupantov" a okrem iného sedem úderov na protilietadlové raketové systémy inváznych síl.

Rusi podľa neho za posledný deň vykonali desať raketových útokov, 25 leteckých úderov a 62-krát pálili zo salvových raketometov. "Sú ranení a mŕtvi medzi civilnými obyvateľmi," uvádza štáb.

Podobné informácie jednotlivých strán konfliktu nie je možné v podmienkach vojny bezprostredne nezávisle overiť.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj medzitým v rozhovore s talianskym denníkom Corriere della Sera povedal, že ukrajinská armáda bude bojovať o Bachmut tak dlho, kým to bude mať zmysel, ale nehodlá ho držať za každú cenu.

Prezident poznamenal, že ukrajinské ozbrojené sily zároveň chystajú protiofenzívu. Bachmut je jedným zo súčasných ohnísk vojny a odohrávajú sa tam jedny z najťažších bojov konfliktu, ktorý pred takmer rokom rozpútala Moskva svojou inváziou do susednej krajiny.

Americký Inštitút pre štúdium vojny ISW v polovici februára uviedol, že Západ je znepokojený ukrajinským odhodlaním udržať Bachmut. Vo svojej analýze sa odkázal na informácie západných médií, podľa ktorých ukrajinská armáda nie je schopná brániť Bachmut a súčasne vykonať predpokladanú jarnú protiofenzívu.

01 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 04 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-27 07:08:21 - Feat.: - Title: Rusko hlási zostrelenie 68 ukrajinských dronov, dva z nich nad Krymom
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
27. apríl 2024 20:51