StoryEditor

Blinken v Ankare apeloval na rýchly súhlas Turecka s rozšírením NATO

20.02.2023, 10:29
Autor:
ČTKČTK

Ešte dnes má šéf americkej diplomacie v Ankare rokovať aj s prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a potom odletí do Grécka.

Šéf tureckej diplomacie Mevlüt Çavuşoglu vyzval amerického ministra zahraničia Antonyho Blinkena po rokovaní v Ankare, aby v Kongrese podporil a urýchlil predaj stíhačiek F-16 Turecku.

Poďakoval mu tiež za pomoc po ničivom zemetrasení. Blinken zdôraznil, že USA usilujú o rýchly vstup Švédska a Fínska do NATO a že obe krajiny už urobili konkrétne kroky, ktoré Turecku sľúbili za súhlas so vstupom do aliancie. Çavuşoglu však zopakoval, že Ankara ich nepovažuje za dostatočné, uviedla agentúra Reuters.

"Spojené štáty silne podporujú čo najrýchlejšie rozšírenie NATO o severské krajiny," povedal dnes Blinken na tlačovej konferencii v Ankare. Jeho turecký náprotivok v tejto súvislosti uviedol, že spojenci v Severoatlantickej aliancii by mali viac naliehať najmä na Švédsko, aby urobilo viac na získanie súhlasu Ankary s jeho vstupom do NATO.

Podľa denníka Daily Sabah Çavuşoglu tiež kritizoval Spojené štáty za podporu kurdských milícií v Sýrii, ktoré Ankara považuje za teroristov a ktoré ale medzinárodnej aliancii na čele s USA počas občianskej vojny v Sýrii výrazne pomohli v boji proti teroristickej organizácii Islamský štát.

Práve kurdská otázka je jednou z tém, kvôli ktorým Ankara blokuje vstup Švédska do aliancie. Požaduje totiž od Štokholmu vydanie aj radu Kurdov, ktorých vinia zo spolupráce s teroristickými organizáciami, čo ale oni odmietajú.

Blinken začal v nedeľu podľa denníka Daily Sabah svoju prvú cestu do Turecka v úrade amerického ministra zahraničia. V nedeľu spolu s Çavuşogluom navštívil oblasti postihnuté zemetrasením zo 6. februára a sľúbil Turecku ďalšiu pomoc.

Už krátko po zemetrasení oznámili USA pomoc 85 miliónov dolárov, v nedeľu Blinken uviedol, že Washington prispeje ďalšími 50 miliónmi dolárov na núdzovú podporu utečencom a 50 miliónmi dolárov na ďalšiu humanitárnu pomoc. Spojené štáty poslali po zemetrasení tiež záchranárov, zdravotný materiál či techniku na odstraňovanie sutín.

Ešte dnes má Blinken v Ankare rokovať aj s prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a potom odletí do Grécka, kde sa má stretnúť okrem iného s predsedom gréckej vlády Kyriakosom Mitsotakisom.

01 - Modified: 2024-05-07 21:09:02 - Feat.: - Title: Lodnú dopravu v Bosporskej úžine, ktorá bola prerušená takmer desať hodín, opäť obnovili 02 - Modified: 2024-05-07 16:00:00 - Feat.: - Title: Eurovízia v tieni vojny. Usporiadateľské mesto Malmö sa opevňuje kvôli izraelskej speváčke 03 - Modified: 2024-05-06 19:38:41 - Feat.: - Title: V Istanbule opäť otvorili mešitu Kariye, bývalý byzantský chrám 04 - Modified: 2024-05-06 13:34:16 - Feat.: - Title: Prvá oficiálna zahraničná návšteva kráľa Frederika X. smerovala do Švédska 05 - Modified: 2024-05-06 15:00:00 - Feat.: - Title: NATO určilo červené línie. Má dva scenáre zásahu proti Rusku, píšu médiá
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
08. máj 2024 07:05