StoryEditor

Do Turecka priletel špeciálny tím hasičov z Česka. Budú pomáhať pri prehľadávaní trosiek po zemetrasení

06.02.2023, 22:42
Autor:
ČTKČTK

V Turecku bude nasadený špeciálny český tím hasičov takzvaný ťažký USAR tím.

Na pomoc po zemetrasení dnes z Ostravy do tureckého mesta Adana priletela prvá polovica špeciálneho tímu českých hasičov pre vyhľadávanie v ruinách. Zvyšok tímu, v ktorom sú prevažne hasiči z Prahy, by mal pristáť v Turecku onedlho.

Do záchranných prác sa hasiči zrejme zapoja v utorok ráno. Na svojom twitterovom účte o tom informoval Hasičský záchranný zbor Moravskosliezskeho kraja.

Počet mŕtvych po ničivom zemetrasení, ktoré dnes ráno zasiahlo Turecko a Sýriu, presiahol 3 600, z toho viac ako 2 300 ľudí zahynulo v Turecku. Otrasy boli cítiť v jedenástich tureckých provinciách, zranených je vyše 13-tisíc.

Podľa zástupcov hasičov ide o prvú príležitosť, pri ktorej je nasadený v zahraničí takzvaný ťažký USAR tím, teda 68 osôb. Námestník generálneho riaditeľa Hasičského záchranného zboru Českej republiky Petr Ošlejšek pred odletom časti tímu z Prahy novinárom povedal, že mandát misie je zatiaľ stanovený na desať dní.

Celý tím, zložený z hasičov z Prahy a Moravskosliezskeho kraja, povedie Jiří Němčík. Českí hasiči so sebou vezú materiál s objemom asi 100 kubických metrov a váhou 26 ton.

Pomoc do zasiahnutých oblastí prisľúbili aj napríklad Spojené štáty, EÚ, Izrael, Rusko alebo tiež Ukrajina, ktorá pritom čelí ruskej agresii.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
23. apríl 2024 15:17