StoryEditor

Banskobystrický samosprávny kraj adresoval rezortu zdravotníctva výzvu, plne podporuje ambulantný sektor

26.01.2023, 15:51
Autor:
TASRTASR

Podľa lekárky a predsedníčky komisie zdravotníctva krajského zastupiteľstva už pred rokom upozorňovali na to, že ak sa nedofinancovaný ambulantný sektor nezačne riešiť, do roka skolabuje.

Zastupiteľstvo Banskobystrického samosprávneho kraja vyzvalo vo štvrtok ministerstvo zdravotníctva, aby urgentne uzavrelo dohodu so zástupcami poskytovateľov ambulantnej zdravotnej starostlivosti a zdravotnými poisťovňami, pretože inak hrozia nezvratné dôsledky pre pacientov. Plne podporuje ich oprávnené požiadavky voči vláde a zdravotným poisťovniam  na navýšenie financovania prostredníctvom nových zmlúv. Informoval o tom v Banskej Bystrici predseda kraja Ondrej Lunter.

"Som šokovaný z toho, že včera sme sa dopočuli o prvom rokovaní so zástupcami ambulantného sektoru. Prvom po tom, ako už rok vieme o dramatickom navyšovaní cien energií a vyše mesiaca po tom, ako je známy štátny rozpočet. Je to neskoro a považujem to za hazardovanie so zdravím verejnosti," konštatoval Lunter.

Poslanci BBSK apelujú na ministerstvo, že ak nedôjde k dohode a vyprší platnosť zmlúv so ZP, od 1. februára bude pre ľudí úplne znemožnená dostupnosť tejto zdravotnej starostlivosti.

Podľa lekárky a predsedníčky komisie zdravotníctva krajského zastupiteľstva Andrey Baníkovej už pred rokom upozorňovali na to, že ak sa nedofinancovaný ambulantný sektor nezačne riešiť, do roka skolabuje. "Okolo 60 až 70 percent starostlivosti o pacientov je na pleciach ambulantných lekárov. Sú 20 rokov pilierom v poskytovaní zdravotnej starostlivosti bez toho, aby vyvíjali nejaké nátlakové akcie, nezadlžujú zdravotníctvo a fungujú vo vyrovnanom rozpočte. Platové nožnice sa teraz výrazne otvorili. Ak nedôjde k ich adekvátnemu ohodnoteniu a nebudú mať zmluvy so ZP, reálne hrozí zatváranie ambulancií," zdôraznila Baníková s tým, že sa to týka 6000 ambulancií na Slovensku.

Zastupiteľstvo BBSK sa zároveň dôrazne ohradzuje voči zavádzajúcim tvrdeniam, že poskytovanie ambulantnej starostlivosti je v pôsobnosti samosprávnych krajov. "Všetky regulatívy a podmienky existencií zdravotných zariadení určuje štát a ZP. Kraj nemá kompetencie ani nástroje na to, aby prinútil ambulantný sektor poskytovať zdravotnú starostlivosť a zabránil ich zatvoreniu. Ambulantní lekári nie sú žiadni podnikatelia, ktorí by sa sami mali starať o svoj príjem," dodal Lunter.

Krajskí poslanci tiež pripomínajú, že stabilita ambulantného sektora je v tejto chvíli vážne narušená aj zvýhodnením zdravotníckeho personálu v nemocniciach a novou kategorizáciou nemocníc.

01 - Modified: 2024-04-23 13:39:47 - Feat.: - Title: Začína sa výstavba R1 medzi Banskou Bystricou a Slovenskou Ľupčou. Vodičov čakajú dopravné omedzenia 02 - Modified: 2024-04-21 14:41:21 - Feat.: - Title: Rekonštrukcia slepej ulice v Banskej Bystrici finišuje, ľudia na zavŕšenie prác čakali 30 rokov 03 - Modified: 2024-04-02 06:24:06 - Feat.: - Title: Kúpili drahé zariadenia, no 500-tisíc eur už nezaplatili. Podnikatelia z Bystrice tvrdia, že firmu nevlastnia 04 - Modified: 2024-03-22 12:10:23 - Feat.: - Title: Na letné Štiavničky smeruje viac ako tisíc mladých európskych nádejí: Dávame dokopy oslnivé podujatie 05 - Modified: 2024-03-20 14:13:05 - Feat.: - Title: Európska únia pomôže regiónom, ktoré čelia odlivu mladých ľudí, podporu získa aj stredné Slovensko
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
03. máj 2024 05:08