StoryEditor

Chatovací robot organizácie OpenAI zložil skúšky na právnickej fakulte v USA

25.01.2023, 18:10
Autor:
ČTKČTK

Profesor na právnickej fakulte Minnesotskej univerzity Jonathan Choi zadal robotovi rovnaký test, s akým sa stretávajú jeho študenti.

Chatovací robot neziskovej organizácie OpenAI, ktorú v roku 2015 spoluzaložil miliardár Elon Musk, úspešne zložil skúšky na americkej právnickej fakulte. Napísal eseje na rôzne témy - od ústavného práva cez dane až po delikty. Systém nazvaný ChatGPT pri práci využíva obrovskú vzorku textov z internetu, uviedla agentúra AFP.

Chatovací robot od americkej spoločnosti OpenAI, ktorá tento týždeň získala masívnu finančnú injekciu od Microsoftu, využíva umelú inteligenciu na vytváranie textov na základe jednoduchých pokynov. Výsledky sú tak dobré, že podľa pedagógov hrozí rozsiahle podvádzanie a nástroj by dokonca mohol znamenať koniec tradičných metód výučby v triede.

Profesor na právnickej fakulte Minnesotskej univerzity Jonathan Choi zadal robotovi rovnaký test, s akým sa stretávajú jeho študenti. Pozostával z 95 otázok s výberom odpovedí a 12 otvorených otázok, kde bolo možné odpovedať formou eseje. Systém získal celkové skóre C+, teda lepšiu trojku.

To síce stačilo na úspešné zloženie skúšky, ale vo väčšine predmetov sa robot pohyboval medzi horšími študentmi a v otázkach s výberom odpovedí z matematiky neuspel.

"Pri písaní esejí ChatGPT preukázal dobrú znalosť základných právnych pravidiel a mal trvalo dobrú organizáciu a kompozíciu," napísali profesori, ktorí hodnotili výsledky. Ale robot "mal často problémy s rozpoznaním problémov, keď dostal otvorenú otázku, čo je základná zručnosť pri skúškach na právnickej fakulte," dodali.

Úrady v New Yorku a ďalších miestach zakázali používať ChatGPT v školách. Profesor Choi ale navrhol, že robot by mohol byť cenným pomocníkom pri výučbe.

"Celkovo ChatGPT nebol skvelým študentom práv, keď konal sám," napísal Choi na twitteri. "Očakávame však, že v spolupráci s ľuďmi by jazykové systémy, ako je ChatGPT, boli veľmi užitočné pre študentov práv pri skúškach a pre praktizujúcich právnikov," dodal.

Choi zľahčoval možnosť podvádzania, keď v odpovedi inému užívateľovi twitteru napísal, že dvaja z troch hodnotiteľov si všimli prácu napísanú robotom. "(Mali) tušenie a ich tušenie bolo správne, pretože ChatGPT mal perfektnú gramatiku a trochu sa opakoval," napísal Choi.

List The Guardian vlani napísal, že tento chatovací robot ohromil svojou užívateľskou prívetivosťou a svojimi schopnosťami písať a zvládať zložité úlohy. Dokáže rozpoznať nesprávne predpoklady a odmietnuť odpovedať na nevhodné požiadavky. Profesori, programátori a novinári by preto podľa denníka mohli byť o pár rokov bez práce.

Organizáciu v roku 2015 spoluzaložil Musk, kým sa s ňou v roku 2017 rozišiel kvôli konfliktu záujmov medzi organizáciou a spoločnosťou Tesla.

01 - Modified: 2023-03-13 13:37:54 - Feat.: - Title: NBS pozorne sleduje krach Silicon Valley Bank. Na Slovensku žiadnu podobnú banku nenájdete, tvrdí 02 - Modified: 2023-03-13 12:42:37 - Feat.: - Title: Prečo by sme mali poďakovať Samovi Bankmanovi-Friedovi 03 - Modified: 2023-03-13 11:33:49 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že USA a Británia šíria nepravdy o výbuchoch na plynovodoch 04 - Modified: 2023-03-13 11:35:50 - Feat.: - Title: Vyriešte to rýchlo, hrozí problém, volajú veritelia skrachovanej americkej banky SVE 05 - Modified: 2023-03-13 07:53:41 - Feat.: - Title: Po SVB skrachovala ďalšia banka. Americké úrady uzavreli newyorskú Signature Bank
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. apríl 2024 21:18