Environmentálni aktivisti po tom, čo čilský výbor ministrov zamietol povolenie na projekt ťažby medi a železa. FOTO: Reuters
StoryEditor

Vláda v Čile odmietla vznik novej bane na meď pri rezervácii vzácnych tučniakov

18.01.2023, 23:38
Autor:
ČTKČTK

Projekt v hodnote 2,5 miliardy dolárov mal vzniknúť na severe Čile, neďaleko národnej rezervácie tučniakov Humboldtových, kde žije početná kolónia týchto nelietavých vtákov.

Výbor čílskej vlády dnes odmietol povoliť vznik novej rozsiahlej bane na železo a meď, ktorý sa mal nachádzať pri rezervácii hostiacej vzácne tučniaky Humboldtove. Informovala o tom agentúra Reuters. Proti vzniku bane boli ekológovia, ktorí sa obávali nenapraviteľných škôd na životnom prostredí. Spoločnosť Andes Iron, ktorá chcela novú baňu vybudovať, uviedla, že sa proti rozhodnutiu vlády odvolá.

Projekt v hodnote 2,5 miliardy dolárov mal vzniknúť na severe Čile, neďaleko národnej rezervácie tučniakov Humboldtových, kde žije početná kolónia týchto nelietavých vtákov. Popri samotnej povrchovej bani mali podľa projektu v oblasti vzniknúť zariadenia na spracovanie rudy a prístav na prepravu.

Podľa ministerky životného prostredia Maisy Rojasovej vládna komisia vzala do úvahy všetky okolnosti, ktoré bolo nutné preskúmať. "Prístav bol (v projekte) umiestnený v mieste, ktoré má absolútne jedinečnú ekologickú hodnotu," uviedla ministerka a dodala, že pre rozhodnutie orgánu existovali silné dôvody.

Rozhodnutie vlády odmietla spoločnosť Andes Iron, ktorá projekt novej bane pripravila. Podľa nej spĺňal všetky vládne požiadavky. Proti rozhodnutiu sa odvolá na súd.

Vznik novej bane a ďalších zariadeniach kritizovali ekologické organizácie, ktoré zaslali otvorený list čílskemu prezidentovi Gabrielovi Boricovi. Podľa nich je zamýšľaná baňa Dominga "nezlučiteľná so životným prostredím a s udržateľnými pracovnými miestami, ktoré v oblasti už existujú". Samotný Boric vznik bane tiež odmietal.

Projekt podporovali niektorí miestni obyvatelia, ktorí v ňom videli príležitosť zlepšiť hospodárske podmienky v oblasti, ktorá patrí k najchudobnejším v Čile. Pravicový senátor Matías Walker vyzval ľavicovú vládu, aby oblasti za "obrovskú stratu" poskytla kompenzácie.

Baňou Dominga sa čilské úrady zaoberajú od roku 2017. Vtedy vláda vedená prezidentkou Michelle Bacheletovou vznik bane rovnako odmietla, firma ale uspela s odvolaním na súde. Ten nariadil kabinetu sa projektom znovu zaoberať a rozhodnutie podporiť silnejšími argumentmi.

Podľa agentúry Reuters sa baňa Dominga stala symbolom ťažkostí, ktorým v Čile pri vydávaní povolení čelia väčšie banské projekty. Podnikatelia a konzervatívni politici sa domnievajú, že za to môže príliš veľká úloha, ktorú v riadení zohrávajú politici. Minister hospodárstva Nicolás Grau dnes povedal, že sa neobáva negatívnych dopadov rozhodnutí na zahraničné investície v krajine, ktorá patrí k popredným svetovým producentom medi.

01 - Modified: 2024-02-20 20:17:59 - Feat.: - Title: V Čile opäť otvárajú vyšetrovanie smrti básnika Pabla Nerudu, ktorého mali otráviť ľudia blízki Pinochetovi 02 - Modified: 2024-02-19 16:23:20 - Feat.: - Title: Slovenský horolezec zahynul pri zdolávaní Aconcaguy 03 - Modified: 2024-02-06 21:17:11 - Feat.: - Title: Pri havárii vrtuľníka na juhu Čile zahynul exprezident Sebastián Piňera 04 - Modified: 2024-02-06 20:19:26 - Feat.: - Title: Počet obetí lesných požiarov v Čile stúpol na 131, o strechu nad hlavou prišli desaťtisíce ľudí 05 - Modified: 2024-02-05 10:09:11 - Feat.: - Title: Lesné požiare v Čile majú už 112 obetí, nezvestných je stále takmer dvesto ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. máj 2024 03:09