StoryEditor

Produkcia čínskeho priemyslu v minulom roku vzrástla. Kľúčové odvetvia sa stabilizujú

11.01.2023, 15:00
Autor:
TASRTASR

Čínska vláda sa snaží podnietiť spotrebu v snahe podporiť oživenie ekonomiky.

Produkcia čínskeho priemyslu v roku 2022 vzrástla o 3,6 percenta, a to aj napriek prerušeniu výroby a logistiky v dôsledku blokád spojených s ochorením COVID-19. Uviedlo to v stredu čínske ministerstvo priemyslu a informačných technológií. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Ministerstvo odhaduje, že produkcia výrobného sektora sa v minulom roku zvýšila o 3,1 percenta. Toto kľúčové odvetvie sa podieľa zhruba 28 percent na hrubom domácom produkte Číny.

Po tom, ako vlaňajšie obmedzenia a blokády zasiahli výrobné linky aj dodávateľské reťazce, ministerstvo v stredu prisľúbilo stabilný rast priemyselnej výroby v roku 2023.

Kľúčové odvetvia, ako sú výroba automobilov a spotrebného tovaru, sa stabilizujú, tvrdí ministerstvo, keďže vláda sa snaží podnietiť spotrebu v snahe podporiť oživenie ekonomiky.

Čína chce zlepšiť riadenie kľúčových priemyselných reťazcov a urýchliť vývoj technických zariadení, ako aj výrobu veľkých osobných lietadiel, uvádza sa vo vyhlásení.

Krajina plánuje urýchliť tiež modernizáciu priemyslu prostredníctvom automatizácie výrobných liniek a ekologickejších výrobných procesov. Zameria sa aj na zlepšenie globálnej konkurencieschopnosti výrobcov vďaka novým technológiám, akými sú umelá inteligencia či vozidlá na alternatívne palivá.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. apríl 2024 13:19