StoryEditor

Priemyselná produkcia v novembri poklesla o takmer 11 percent

10.01.2023, 10:28
Autor:
TASRTASR

V súhrne za prvých 11 mesiacov minulého roka priemyselná produkcia klesla medziročne o štyri percentá.

Priemyselná produkcia v novembri 2022 medziročne poklesla o 10,8 percenta, priemysel zvýšil svoje zaostávanie, prejavujúce sa v posledných mesiacoch. Medzimesačne, oproti októbru 2022, po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia znížila o jedno percento. Informoval o tom štatistický úrad.

Aktuálny výsledok odvetvia v jedenástom mesiaci najvýznamnejšie ovplyvnil pokles produkcie v energetike spolu s ťažbou, dobývaním, pričom energetika patrí k podielovo najväčším odvetviam v slovenskom priemysle a už takmer rok pokračuje vo výraznom útlme.

Vplyv odvetví na celý priemysel je vyjadrený prostredníctvom takzvaných príspevkov, ktoré zohľadňujú tempo rastu/poklesu v kombinácii s váhou odvetvia v štruktúre priemyslu.

Z hľadiska štruktúry podľa hlavných priemyselných zoskupení medziročne takmer o štvrtinu klesla produkcia, súvisiaca s energetikou, o viac ako 10 percent aj výroba pre medzispotrebu. Jednociferne poklesla produkcia investičných prostriedkov a výroba predmetov dlhodobej spotreby. Nárast bol len vo výrobe predmetov krátkodobej spotreby.

V súhrne za prvých 11 mesiacov roka 2022 priemyselná produkcia klesla medziročne o štyri percentá. Najvýznamnejší vplyv na vývoj mal pokles v energetike spolu s ťažbou, ktoré vytvorili absolútnu väčšinu tohto poklesu. Zvyšné štruktúry priemyslu - teda priemyselná výroba, zastrešujúca 13 odvetví priemyslu, špeciálnych priemyselných zoskupení, boli medziročne v miernom poklese.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 05:05