StoryEditor

Biely dom odsúdil popravy účastníkov protestov v Iráne, požaduje ich okamžité zastavenie

09.01.2023, 23:16
Autor:
TASRTASR

Irán v sobotu popravil Mohammada Mahdího Karámího a Sejida Mohammada Hosejního za zabitie člena tamojšej polovojenskej organizácie.

Biely dom odsúdil v pondelok  rozsudky smrti a popravy účastníkov celoštátnych protestov v Iráne. Spojené štáty sa podľa neho zhodujú s ďalšími krajinami požadujúcimi "okamžité zastavenie" takýchto trestov smrti v krajine. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Irán v sobotu popravil Mohammada Mahdího Karámího a Sejida Mohammada Hosejního za zabitie člena polovojenskej organizácie v novembri minulého roka v meste Karadž, západne od Teheránu. Iránske súdnictvo zároveň v pondelok oznámilo rozsudky smrti pre troch ďalších ľudí obvinených zo zabitia troch členov bezpečnostných síl počas protestov vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

"Odsudzujeme popravy Mohammada Mahdího Karámího a Mohammada Hosejního i ďalšie dnes ohlásené popravy," uviedol v pondelok poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan na sociálnej sieti Twitter. Ako dodal, Spojené štáty sa pripájajú k partnerom na celom svete vo výzve na okamžité zastavenie týchto popráv. "Irán bude braný na zodpovednosť," uviedol.

Celoštátne občianske nepokoje v Iráne vyvolala smrť 22-ročnej Iránky kurdského pôvodu Amíníovej zo 16. septembra. Tri dni predtým ju v Teheráne zatkla mravnostná polícia za údajné porušenie prísnych pravidiel obliekania pre ženy.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. apríl 2024 21:08