StoryEditor

Francúzsky minister obrany navštívil Kyjev. Ubezpečil, že podpora Ukrajiny zo strany Paríža neochabne

28.12.2022, 20:24
Autor:
ČTKČTK

Agentúra AP poznamenala, že Francúzsko sa toľko "nechváli" svojou vojenskou podporou Ukrajiny ako USA či Británia, ale zbrane posiela od ruského vpádu. Francúzsko tento mesiac zorganizovalo aj dve darcovské konferencie.

Francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu dnes pri svojej prvej návšteve v Kyjeve uistil o neochabujúcej francúzskej podpore Ukrajiny, ktorá už viac ako desať mesiacov vzdoruje ruskej invázii. Návštevu ukrajinskej metropoly objasnil tým, že sa chcel z prvej ruky dozvedieť, čo Ukrajinci budú v najbližších týždňoch potrebovať.

"Dodávky zbraní a munície pre ukrajinskú armádu budú pokračovať, vrátane skvelých francúzskych systémov na ochranu našej krajiny a neba," ocenil ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov.

"Prezidenti (Volodymyr) Zelenskyj a (Emmanuel) Macron požiadali, aby sme im predložili návrhy na január ohľadom vojenskej podpory," povedal Lecornu na spoločnej tlačovej konferencii s Reznikovom, s ktorým rokoval o "taktickej a strategickej situácii" a o potrebách ukrajinskej armády. V Kyjeve sa stretol tiež so Zelenským, napísala agentúra AFP.

Francúzsky hosť pred novinármi spomenul fond vo výške 200 miliónov eur, ktorý Ukrajine umožní nakupovať priamo u francúzskych zbrojoviek a podľa priorít ukrajinskej obrany.

Francúzsko na decembrovom rebríčku kielského hospodárskeho inštitútu IfW zaujíma desiatu priečku, za Britániou, Poľskom a Nemeckom, pokiaľ ide o vojenskú podporu Kyjeva. Tú prevažne zabezpečujú Spojené štáty, poznamenala AFP.

Na programe rokovania v Kyjeve sa ocitol problém opráv západného vojenského vybavenia, poškodeného v bojoch. "Údržba toho, čo bolo poskytnuté Ukrajine, je rovnako dôležitá ako nové vybavenie," povedal Lecornu.

Reznikov za aktuálne ukrajinské priority označil protivzdušnú obranu, delá, ako sú francúzske húfnice Caesar, muníciu, obrnené vozidlá a zbrane proti iránskym dronom, ktoré Rusko využíva na útoky na ukrajinské ciele. Povedal, že francúzsky protiletecký systém Crotale bol už nasadený v boji.

Paríž uviedol, že zváži poskytnutie ďalších protileteckých striel. Francúzsko by mohlo v budúcnosti dodať nový systém protivzdušnej obrany, ale podrobnosti nie sú známe, napísala agentúra AP.

Poznamenala, že Francúzsko sa toľko nechváli svojou vojenskou podporou Ukrajiny ako USA či Británie, ale zbrane posiela od ruského vpádu z 24. februára. Francúzsko tento mesiac zorganizovalo aj dve darcovské konferencie.

Mnohí ukrajinskí predstavitelia napriek tomu zostávajú voči Parížu kritickí kvôli snahe prezidenta Macrona zachovať kontakty s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a hľadať mierové riešenie konfliktu.

Lecornu pricestoval na Ukrajinu z Poľska, kde podpísal dohodu o predaji dvoch vojenských družíc za 575 miliónov eur (asi 14 miliárd korún).

01 - Modified: 2024-04-25 10:06:50 - Feat.: - Title: Na fronte je patová situácia, je čas na mierové rokovania, tvrdí Lukašenko 02 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 03 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb 04 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 05 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 14:32