StoryEditor

Kyjev žiada razantný krok, vyzval na vylúčenie Ruska z OSN

26.12.2022, 20:50
Autor:
TASRTASR

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že desaťročia prítomnosti Ruska v OSN boli poznačené vojnami a zaberaním území iných krajín.

Ukrajina v pondelok oficiálne vyzvala na vylúčenie Ruska z Organizácie Spojených národov. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

"Ukrajina vyzýva členské štáty OSN... aby zbavili Ruskú federáciu štatútu stáleho člena Bezpečnostnej rady BR OSN a vylúčili ju celkovo z OSN," uviedol ukrajinský rezort diplomacie vo vyhlásení. Dodal, že Rusko "nezákonne okupuje kreslo Sovietskeho zväzu v BR OSN" od rozpadu tohto štátneho útvaru v roku 1991.

"Z právneho a politického hľadiska možno urobiť len jeden záver: Rusko je uzurpátorom kresla Sovietskeho zväzu v Bezpečnostnej rade OSN," píše sa vo vyhlásení.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí tiež uviedlo, že "tri desaťročia nezákonnej prítomnosti Ruska v OSN boli poznačené vojnami a zaberaním území iných krajín".      

Bezpečnostná rada OSN pozostáva z 15 členov – piatich stálych a desiatich volených nestálych –, ktorých úlohou je riešiť globálne krízy prijímaním sankcií, schvaľovaním vojenských akcií a zmien charty OSN.

Piati stáli členovia BR OSN – USA, Francúzsko, Spojené kráľovstvo, Čína a Rusko – majú právo veta a môžu tak zablokovať akúkoľvek rezolúciu. Táto skutočnosť odráža dynamiku moci z čias konca druhej svetovej vojny. Rada tak môže byť bezmocná pričinením jediného vetujúceho člena.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 05:27