StoryEditor

Skupina Pussy Riot vydala pieseň proti vojne na Ukrajine, vyzýva súdiť Putina

25.12.2022, 07:04
Autor:
TASRTASR

Refrén piesne je založený na slovách zajatého ruského branca, ktorý v telefonickom rozhovore so svojou matkou povedal: "Mami, nie sú tu žiadni nacisti, nepozerajte televíziu."

Ruská punková skupina Pussy Riot vydala novú pieseň proti vojne na Ukrajine a zverejnila aj vyhlásenie, v ktorom žiada, aby bol ruský prezident Vladimir Putin za svoje činy súdený.

Vojnový protestsong má názov "Mami, nepozeraj televíziu" a vyšiel 24. decembra - presne desať mesiacov od vpádu ruskej armády na  Ukrajinu" informuje britská stanica BBC. Vo vyhlásení, ktoré sprevádzalo vydanie skladby, Pussy Riot označujú Putinovu vládu za teroristický režim a prezidenta, úradníkov v jeho okolí, generálov i propagandistov za vojnových zločincov.

Refrén piesne je založený na slovách zajatého ruského branca, ktorý v telefonickom rozhovore so svojou matkou povedal: "Mami, nie sú tu žiadni nacisti, nepozerajte televíziu." Záznam tohto rozhovoru bol zverejnený. Členovia Pussy Riot vo svojom vyhlásení vyzývajú ľudí v Rusku, aby sa žiadnym spôsobom nezapájali do vojny na Ukrajine, aby nepreberali predvolania na vojenskú správu a nesledovali propagandu. "Každé gesto proti tejto vojne je dôležité," uviedli členovia punkovej skupiny.

Skupina Pussy Riot je známa tým, že často organizuje protesty proti aktivitám a rozhodnutiam ruskej vlády a úradníkov. Jedna z členiek zoskupenia - Nadežda Tolokonnikovová - bola v roku 2021 v rámci snáh ruskej vlády o potlačenie disentu označená ruským ministerstvom spravodlivosti za takzvanú zahraničnú agentku.

Vyhlásenie za zahraničného agenta znamená dodatočnú vládnu kontrolu a v Rusku má silnú pejoratívnu konotáciu, ktorá môže daného človeka diskreditovať.

Tolokonnikovová sa pred tým preslávila aj tým, že v roku 2012 bola účastníčkou performance v moskovskej Katedrále Krista Spasiteľa, pri ktorej Pussy Riot predniesli "modlitbu" k Bohorodičke, aby Rusko zbavila prezidenta Vladimira Putina. Následne bola odsúdená a vo väzení strávila takmer dva roky.

Zadržaná bola aj jej kolegyňa z Pussy Riot Marija Aľochinová, a to vlani, po vypuknutí protestov požadujúcich prepustenie ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného.

DPA pripomenula aj udalosť z roku 2018, keď štyria členovia skupiny vtrhli na ihrisko počas finále majstrovstiev sveta vo futbale, ktoré sa konalo v Moskve. Táto akcia bola protestom proti policajnej brutalite v Rusku. Aktéri protestu boli odsúdení na 15 dní väzenia.

01 - Modified: 2024-04-18 12:52:17 - Feat.: - Title: Blinken rokoval s Kulebom, obaja poukázali na potrebu schválenia pomoci v Kongrese 02 - Modified: 2024-04-18 12:35:51 - Feat.: - Title: "Neuveriteľný úspech." Slováci vyzbierali za dva dni vyše milión eur na muníciu pre Ukrajinu 03 - Modified: 2024-04-18 11:43:39 - Feat.: - Title: Ukrajina potvrdila, že zasiahla vojenské letisko na Kryme 04 - Modified: 2024-04-18 11:13:38 - Feat.: - Title: Ďalšia americká pomoc pre Ukrajinu neovplyvní situáciu na bojisku, tvrdí Kremeľ 05 - Modified: 2024-04-18 10:18:25 - Feat.: - Title: Šmyhaľ varoval pred svetovou vojnou a žiada od Kongresu pomoc pre Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. apríl 2024 15:29