Prezidentka Zuzana Čaputová odvolala vládu Eduarda Hegera. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Ústavný právnik: Vláda v demisii nie je správny pojem pre aktuálnu situáciu

16.12.2022, 16:00
Autor:
TASRTASR

Ústavný právnik upozornil, že aktuálne teda máme vládu, ktorá stratila dôveru a je len dočasne poverená výkonom funkcie s obmedzenými právomocami. Upozornil na nesprávne použitie pojmu "vláda v demisii".

Vláda v demisii nie je správny pojem pre aktuálnu situáciu. Vyplýva to z vyjadrenia ústavného právnika Vincenta Bujňáka z Katedry ústavného práva Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Vysvetlil, že vláda, ktorá stratila dôveru v Národnej rade, má obmedzené kompetencie oproti kabinetu, ktorý podal demisiu.

"Vláda, ktorá podala demisiu, je následne odvolaná prezidentkou a má plný rozsah právomocí. Jej kompetencie sa nemenia," uviedol Bujňák. Upozornil na rozdiel v situácii, keď vláde vysloví nedôveru parlament.

V takomto prípade, aký nastal po štvrtkovom hlasovaní v parlamente, má vláda obmedzené kompetencie. "Niektoré nemôže vykonávať vôbec a na niektoré potrebuje súhlas hlavy štátu," podotkol.

Upozornil, že aktuálne teda máme vládu, ktorá stratila dôveru a je len dočasne poverená výkonom funkcie s obmedzenými právomocami. Upozornil na nesprávne použitie pojmu "vláda v demisii". Ani ministri tak podľa jeho slov nie sú v demisii.

Vláda, ktorá stratila dôveru v parlamente a po odvolaní je dočasne poverená výkonom funkcie, stratila napríklad právomoc rozhodovať o zásadných opatreniach na zabezpečenie hospodárskej a sociálnej politiky štátu.

Bujňák dodal, že rovnako stratila právomoc rozhodovať o zásadných otázkach vnútornej a zahraničnej politiky.

"Niektoré právomoci bude môcť vykonávať len s predchádzajúcim súhlasom hlavy štátu, ktorý bude musieť získať v každom jednotlivom prípade. Príkladom je schvaľovanie zahraničných ciest členov vlády, používanie skráteného legislatívneho konania alebo zmena účelu použitia výdavkov štátneho rozpočtu," dodal.

 

01 - Modified: 2024-05-05 13:14:40 - Feat.: - Title: Ratingová agentúra S&P zvýšila úverový rating Turecka, ocenila návrat vlády ku klasickej hospodárskej politike 02 - Modified: 2024-05-02 19:15:57 - Feat.: - Title: Srbský parlament potvrdil novú vládu. Na niektorých ministrov sú uvalené sankcie, majú vzťahy s Ruskom 03 - Modified: 2024-05-02 09:16:34 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko uzavrú dohodu o policajnej spolupráci 04 - Modified: 2024-05-02 11:44:36 - Feat.: - Title: Sulík v Dubaji varil halušky, teraz štafetu preberá Dankovo ministerstvo. Osaka má byť ešte drahšia 05 - Modified: 2024-04-29 09:10:23 - Feat.: - Title: Čerpanie eurofondov brzdí administratíva. Vláda sa bude snažiť uprosiť eurokomisiu, tvrdia analytici
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
06. máj 2024 05:50