StoryEditor

V Jordánsku už týždeň demonštrujú proti rastu cien pohonných hmôt, zastrelili policajného dôstojníka

16.12.2022, 10:33
Autor:
ČTKČTK

"Udrieme železnou päsťou proti každému, kto sa pokúsi útočiť na ľudí a majetok," uviedla jordánska polícia vo vyhlásení po úmrtí policajného dôstojníka.

Pri demonštráciách proti rastu cien palív v Jordánska bol vo štvrtok zastrelený policajný dôstojník a ďalší štyria policajti utrpeli zranenia, informovala o tom dnes agentúra AFP. V množstve miest Jordánska, obvykle považovaného za stabilnú oblasť v nepokojnom regióne Blízkeho východu, sa od minulého týždňa konajú protesty proti rastu cien pohonných hmôt. Organizátori oznámili aj na dnešok manifestácie v provinčných hlavných mestách, polícia zvýšila bezpečnostné opatrenia aj pri sídle vlády v Ammáne. Spojené štáty kvôli demonštráciám vyzvali svoj diplomatický personál, aby nejazdil na juh Jordánska.

"Udrieme železnou päsťou proti každému, kto sa pokúsi útočiť na ľudí a majetok," uviedla jordánska polícia vo vyhlásení po úmrtí policajného dôstojníka. Toho zastrelil neznámy protestujúci v meste Maan na juhu krajiny vo štvrtok, podľa miestnych médií išlo o zástupcu šéfa polície v tomto meste.

Demonštrácie v Jordánsku začali pred viac ako týždňom vodiči kamiónov, neskôr sa k nim podľa AFP pripojili okrem iného taxikári a niektorí obchodníci, ktorí tento týždeň v stredu v meste Maan a ďalších provinčných mestách zavreli obchody v solidarite s požiadavkami vodičov kamiónov. Na niektorých miestach v krajine demonštranti zablokovali cesty horiacimi pneumatikami, blokády sú napríklad na hlavnej ceste z metropoly k Mŕtvemu moru.

Na mnohých miestach sa vo štvrtok demonštranti stretli s bezpečnostnými zložkami, ktoré proti nim použili slzný plyn. Strety sú hlásené aj z druhého najväčšieho jordánskeho mesta Zarká, ktoré leží neďaleko Ammánu.

Vláda sľúbila, že sa bude požiadavky vodičov kamiónov zaoberať. Avšak uviedla, že už tento rok z rozpočtu vyčlenila vyše 500 miliónov dinárov na zastropovanie cien palív. Dodala, že viac už nemôže zo štátnej kasy vydať, aby splnila podmienky štrukturálnych ekonomických reforiem stanovených medzinárodnými veriteľmi, vrátane Medzinárodného menového fondu.

01 - Modified: 2024-04-14 12:37:43 - Feat.: - Title: Libanon hlási zásah budovy Hizballáhu, Jordánsko narušenie vzdušného priestoru 02 - Modified: 2024-04-13 20:31:47 - Feat.: - Title: Jordánsko kvôli bezpečnosti uzatvorilo svoj vzdušný priestor pre všetky lietadlá 03 - Modified: 2024-03-10 14:38:30 - Feat.: - Title: USA a Jordánsko nad Pásmom Gazy zhodili ďalšiu humanitárnu pomoc. Armáda stavia dočasné mólo 04 - Modified: 2024-03-05 13:23:49 - Feat.: - Title: Jordánsko uskutočnilo svoje najväčšie letecké zhadzovanie pomoci do Pásma Gazy 05 - Modified: 2024-02-12 14:02:28 - Feat.: - Title: Británia uvalila sankcie na štyroch izraelských osadníkov na Západnom Brehu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 03:16