StoryEditor

Taliansko zmrazilo ruským oligarchom vyše dve miliardy eur, vyhlásila Meloniová

13.12.2022, 14:51
Autor:
ČTKČTK

"Sankcie zaiste bolia náš výrobný sektor, ale dokázali, že sú efektívne, pretože majú nespochybniteľný dopad na ruské vojnové snahy," dodala talianska premiérka.

Taliansko zmrazilo ruským oligarchom a ďalším osobám, na ktoré boli v súvislosti s vojnou na Ukrajine zavedené unijné sankcie, vyše dve miliardy eur. Dnes to povedala v parlamente talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Sankcie proti Rusku označila za správne, hoci ich pred voľbami kritizovali niektorí jej koaliční partneri. Podľa informácií z konca novembra úrady v celej EÚ Rusom na sankčných zoznamoch zmrazili zhruba 19 miliárd eur.

Podľa premiérky talianske úrady zmrazili osobám na sankčných zoznamoch majetok v hodnote skoro dvoch miliárd eur a finančné prostriedky vo výške 345 miliónov eur. Meloniová vo vystúpení pred parlamentom, ktorý informovala o budúcom únijnom summite v Bruseli, označila sankcie za "správne".

"Sankcie zaiste bolia náš výrobný sektor, ale dokázali, že sú efektívne, pretože majú nespochybniteľný dopad na ruské vojnové snahy," dodala premiérka.

Pred voľbami únijné sankcie kritizovali spojenci Meloniovej - Matteo Salvini z Ligy a Silvio Berlusconi zo Hore Talianska, ktorí pochybovali o ich dopade na ruské hospodárstvo. Premiérka vyzvala na stráženie dopadu sankcií v Taliansku a ďalších únijných krajinách. Spomenula prípad najväčšej talianskej rafinérie v sicílskom Priole, ktorú vlastní skupina Lukoil.

Proti nej síce sankcie vedené nie sú, banky ju ale prestali financovať a po embargu na dovoz ruskej ropy, ktorý začal platiť na začiatku decembra, hrozí, že rafinéria zostane bez ropy. Talianska vláda tlačí na predaj zariadenia a mohla by naň uvaliť svoju správu.

Podľa predchádzajúcich informácií finančnej polície je najväčšou položkou na zozname zmrazeného majetku luxusná loď Scheherazade, ktorá je dlhá 140 metrov.

S odvolaním sa na nemenované zdroje tajných služieb médiá špekulujú, že plavidlo, ktorého hodnota sa odhaduje na 650 miliónov eur, patrí ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Podľa posledných informácií z konca novembra bol v Európskej únii zmrazený majetok ruských osôb a firiem vo výške 19 miliárd eur.

Súčasne bolo zmrazených aj 300 miliárd eur rezerv ruskej centrálnej banky. Únijné špičky hľadajú spôsoby, ako by bolo tento majetok možné zabaviť a využiť napríklad na podporu Ukrajine.

01 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 02 - Modified: 2024-04-28 16:55:04 - Feat.: - Title: "Najsilnešia dohoda." Ukrajina a USA rokujú o bilaterálnej bezpečnostnej zmluve, povedal Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-28 14:50:00 - Feat.: - Title: Výročie Mussoliniho popravy si v Taliansku pripomenuli desiatky ľudí 04 - Modified: 2024-04-28 14:27:38 - Feat.: - Title: Talianska premiérka ohlásila kandidatúru vo voľbách do eurovolieb, mandát však nechce 05 - Modified: 2024-04-28 14:06:37 - Feat.: - Title: Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
28. apríl 2024 21:32