StoryEditor

Kosovo požiada o vstup do Európskej únie, uviedol jeho premiér. Proces bude závisieť od vzťahov so Srbskom

13.12.2022, 14:01
Autor:
ČTKČTK

Oznámenie Albina Kurtiho prichádza v čase, keď panuje vysoké napätie vo vzťahoch medzi Kosovom a susedným Srbskom, od ktorého Kosovo v roku 2008 vyhlásilo nezávislosť.

Kosovo tento týždeň požiada o vstup do Európskej únie, uviedol podľa agentúry Reuters premiér krajiny Albin Kurti. Proces prijatia však zrejme potrvá dlhé roky alebo aj desaťročia a bude závisieť od toho, či sa balkánskej krajine podarí urovnať vzťahy so Srbskom, upozorňuje Reuters.

"Európska únia je miestom mieru, bezpečnosti, rovnosti a prosperity a to je dôvod, prečo Kosovo ako krajina milujúca mier patrí do tohto spoločného domu," vyhlásil Kurti na rokovaní kosovskej vlády.

Kurtiho oznámenie prichádza v čase, keď panuje vysoké napätie vo vzťahoch medzi Kosovom a susedným Srbskom, od ktorého Kosovo v roku 2008 vyhlásilo nezávislosť. Srbi na severe Kosova štvrtým dňom blokujú dôležité cestné ťahy, čím protestujú proti nedávnemu zatknutiu bývalého srbského policajta.

V noci na nedeľu došlo aj na prestrelku medzi kosovskou políciou a Srbmi blokujúcimi cesty a Kurti požiadal o pomoc mierovú misiu NATO. Šéf únijnej diplomacie Josep Borrell v pondelok obe balkánske krajiny vyzval na zníženie napätia.

Cesta Kosova do Európskej únie bude pravdepodobne trnitá aj z toho dôvodu, že Kosovo ako štát neuznáva päť únijných členských krajín - Slovensko, Španielsko, Grécko, Rumunsko a Cyprus. Samostatnosť Kosova neuznáva ani Srbsko a stále ho považuje za súčasť svojho územia. Kosovo nie je členom ani OSN.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
02. máj 2024 14:03