StoryEditor

ECB sprísni kontrolu nad tým, ako banky spravujú úverové riziká

12.12.2022, 14:21
Autor:
ČTKČTK

ECB, ktorá vykonáva dohľad nad viac než 100 veľkými bankami v Európe, uviedla, že sa bližšie pozrie na úverové inštitúty s expozíciou v najzraniteľnejších sektoroch, vrátane energetiky a obchodu s energiami.

Európska centrálna banka ECB sprísni kontrolu toho, ako banky v eurozóne spravujú úverové riziká a diverzifikujú financovanie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Eurozóna čelí na jednej strane bezprecedentne vysokej inflácii a na strane druhej prudkému spomaleniu ekonomiky. Hlavným dôvodom je útočná ruská vojna na Ukrajine. Táto situácia prinútila ECB, aby sprísnila svoju menovú politiku, a tým aj podmienky financovania, čo však má negatívny vplyv na rast ekonomiky.

ECB, ktorá vykonáva dohľad nad viac než 100 veľkými bankami v Európe, uviedla, že sa bližšie pozrie na úverové inštitúty s expozíciou v najzraniteľnejších sektoroch, vrátane energetiky a obchodu s energiami. ECB tiež bude pozorne monitorovať hypotéky, úvery pre developerov a vývoj v realitnom sektore.

Vyššie úrokové sadzby rovnako ako pomalý rast alebo dokonca recesia môžu podľa ECB v budúcnosti spôsobiť problémy dlžníkom so splácaním ich záväzkov. Nedávna previerka bánk tiež potvrdila nedostatky v kontrole a riadení rizík, predovšetkým v oblasti monitoringu úverov, rezerv na krytie zlých úverov a klasifikácii problémových dlžníkov.

Podľa ECB by prudká korekcia na niektorých realitných trhoch, predovšetkým v segmente rezidenčných nehnuteľností, mohla spôsobiť zraniteľným bankám problémy. ECB bude z tohto dôvodu realizovať cielené kontroly úverových inštitútov, aby zabezpečila "férové a včasné" uznanie očakávaných úverových strát prostredníctvom zvýšenia rezerv na ich krytie

Vyššie úrokové sadzby a stavebné náklady však negatívne zasiahnu aj trh s komerčnými nehnuteľnosťami, predovšetkým segment kancelárií, ktorý má už problémy so zmenou spôsobov spôsobenou pandémiou.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. apríl 2024 05:18