StoryEditor

Ruské múzeum po zákone zakazujúcom "propagáciu homosexuality" muselo zatvoriť

07.12.2022, 21:44
Autor:
ČTKČTK

"Uzavretie múzea je osobnou tragédiou, ale nielen to: Je to tragédia môjho národa a mojej vlasti," uviedol 37-ročný zakladateľ múzea, aktivista a historik Voskresenskij, ktorý výstavu začal.

Jediné ruské múzeum venujúce sa histórii sexuálnych menšín sa muselo zatvoriť, povedal jeho zakladateľ Pjotr Voskresenskij nadácii Thomson Reuters Foundation. K tomuto kroku ho prinútil nový zákon, ktorý sprísňuje potieranie toho, čo zákonodarcovia nazývajú "propagáciou homosexuality". Parlamentom nedávno schválený zákon v pondelok podpísal prezident Vladimir Putin.

"Uzavretie múzea je osobnou tragédiou, ale nielen to: Je to tragédia môjho národa a mojej vlasti," uviedol 37-ročný zakladateľ múzea, aktivista a historik Voskresenskij, ktorý výstavu vo svojom byte v Petrohrade začal 27. novembra. Za necelé dva týždne navštívilo toto múzeum asi 200 ľudí, uviedol Voskresenskij.

Jeho cieľom bolo upozorniť na historické osobnosti z radov skupiny LGBT+ prostredníctvom umeleckých diel a predmetov, ako sú sochy a knihy, píše TRF a spomína napríklad portrét slávneho ruského skladateľa Pjotra Čajkovského, o ktorom sa historici všeobecne zhodujú, že bol gay.

"Kontext otvorenia tohto múzea je dôležitý," vysvetlil už skôr Voskresenskij rádiu Slobodná Európa/Rádia Sloboda (RFE/RL) a dodal: "Naša krajina sa nachádza v období svojej transformácie na totálnu diktatúru, a tá je budovaná na základe novej ideológie, v ktorej história zohráva kľúčovú úlohu. Naša minulosť je podľa vlády naša budúcnosť. A táto imaginárna minulosť obsahuje iba ‘tradičné hodnoty‘. Žiadni LGBT ľudia neexistovali, "uviedol historik, ktorého múzeum si kládlo za cieľ ukázať, že v Rusku žili gayovia po stáročia.

Nový zákon de facto zakazuje všetky prejavy sexuálnych menšín na verejnosti alebo v médiách. Moskva tak podľa TRF sprísňuje zásahy proti otvorenej diskusii o sexuálnych a rodových menšinách. Norma rozšírila už existujúci zákaz takzvanej "propagácie homosexuality" medzi maloletými z roku 2013, novo sa vzťahuje aj na dospelých. Zakazuje propagovať "netradičné sexuálne vzťahy", pedofíliu a šíriť informácie o sexuálnych menšinách (LGBT+) v médiách, na internete, v reklame, knihách a vo filme.

Za porušenie zákona hrozí pokuta až 400.000 rubľov (vyše 145.000 korún) pre jednotlivcov a až päť miliónov rubľov (vyše 1,8 milióna korún) pre spoločnosti a organizácie, poznamenala Thomson Reuters Foundation.

Úrady už predtým podľa nej využívali predtým existujúci zákon, aby zabránili sprievodom podporujúcim sexuálne menšiny a zatýkali aktivistov obhajujúcich práva LGBT + Podľa ochrancov ľudských práv majú zákonodarcovia v úmysle úplne vytlačiť životný štýl a kultúru sexuálnych menšín z verejného priestoru.

Režim ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý tento rok rozpútal vojnu proti Ukrajine, sa stavia do pozície ochrancu "tradičnej morálky" a rodinných hodnôt pred tým, čo prokremeľskí propagandisti i vládni politici opisujú ako dekadenci, rozvrat a "satanizmus", prichádzajúci zo Západu. Iný ruský zákon zakazuje sobáše medzi pármi rovnakého pohlavia a adopcie detí homosexuálmi. Do ruskej ústavy bolo pri predvlaňajšej novelizácii na Putinov návrh pridané ustanovenie ukladajúce povinnosť chrániť "inštitúciu manželstva ako zväzku muža a ženy".

"Zákon o ‘homosexuálnej propagande‘ z roku 2013 bol nehanebným príkladom politickej homofóbie," uviedla podľa TRF ešte pred schválením novej normy Taťjana Lokšinová z organizácie Human Rights Watch. "Rovnako ako pôvodný zákon viedol k značnej stigmatizácii a poškodzovaniu LGBT ľudí v Rusku, táto aktualizovaná verzia bude ešte viac dusiť slobodu prejavu, blahobyt a bezpečnosť," dodala.

01 - Modified: 2024-04-20 13:57:29 - Feat.: - Title: V Rusku stále aktívne pôsobí 35 rakúskych firiem 02 - Modified: 2024-04-20 12:52:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci útočili v ôsmich ruských regiónoch, cielili na energetickú infraštruktúru 03 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 04 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 05 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 16:43