StoryEditor

Čínsky prezident ponúkol Kim Čong-unovi spoluprácu na mieri. Testy rakiet KĽDR nespomenul

26.11.2022, 07:00
Autor:
ČTKČTK

Na novembrovom summite krajín G20 v Indonézii americký prezident Joe Biden požiadal čínskeho prezidenta, aby použil svoj vplyv a odradil KĽDR od vykonania nového jadrového testu.

Čínsky prezident Si Ťin-pching ponúkol severokórejskému vodcovi Kim Čong-unovi spoluprácu na mieri a rozvoji v regióne. Uviedla to dnes agentúra AFP s odvolaním sa na severokórejské štátne médiá. Severokórejská agentúra KCNA nespomenula nedávne severokórejské raketové testy, ktoré znepokojujú susedov KĽDR, napríklad Japonsko a Južnú Kóreu, a porušujú rezolúcie OSN.

"Svet, naša doba a dejiny sa menia spôsobom, ktorý nemá obdoby," citujú severokórejské médiá z listu, ktorým Si odpovedal na blahoželanie, ktoré mu Kim zaslal po opätovnom zvolení do čela čínskej komunistickej strany. Vzhľadom na tieto zmeny je Peking pripravený spolupracovať s KĽDR na posilnení "mieru, stability, rozvoja a prosperity".

V citáciách, ktoré zverejnili severokórejské štátne médiá, ale nie je zmienka o nedávnych raketových testoch, ktoré KĽDR uskutočnila. Tie pri tom porušujú rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN. Testy silne kritizujú susedia KĽDR, Japonsko a Južná Kórea, a tiež ich hlavný spojenec Spojené štáty. Soul, Washington a Tokio z tohto dôvodu posilňujú vojenskú spoluprácu.

Čína je najbližším spojencom KĽDR a nad autoritárskym štátom drží ochrannú ruku na medzinárodnom poli. Kvôli Číne, ktorá je stálym členom s právom veta, Bezpečnostná rada OSN, neschválila sprísnenie sankcií proti KĽDR ani po opakovaných porušeniach predchádzajúcich rezolúcií.

V pondelok Čína a Rusko odmietli odsúdiť nedávne raketové testy, v ktorých Severná Kórea vyskúšala aj medzikontinentálnu balistickú raketu.

Na novembrovom summite krajín G20 v Indonézii americký prezident Joe Biden požiadal čínskeho prezidenta, aby použil svoj vplyv a odradil KĽDR od vykonania nového jadrového testu.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
23. apríl 2024 15:11