StoryEditor

Zelenskyj o verdikte v prípade MH17: Kľúčové je pohnať pred spravodlivosti aj tých, ktorí útok nariadili

17.11.2022, 16:29
17.11.2022, 16:35
Autor:
ČTKČTK

Súd v holandskom Haagu dnes v neprítomnosti odsúdil na doživotie dvoch Rusov a jedného ukrajinského občana, ktorých uznal vinnými z vraždy všetkých 298 cestujúcich a 15 členov posádky letu MH17.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvítal dnešný verdikt holandského súdu v súvislosti so zostrelením letu MH17 nad východnou Ukrajinou v roku 2014. Dodal však, že kľúčové je tiež pohnať pred spravodlivosť tých, ktorí útok nariadili. Podľa predstaviteľa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychalja Podoľaka verdikt vyslal silný signál, že "každý vojnový zločin spáchaný Rusmi" bude vyšetrený a uzavretý.

image

Tragédia letu MH17: Za jeho zostrelenie odsúdili na doživotie troch ľudí vrátane známeho separatistu Girkina

Súd v holandskom Haagu dnes v neprítomnosti odsúdil na doživotie dvoch Rusov a jedného ukrajinského občana, ktorých uznal vinnými z vraždy všetkých 298 cestujúcich a 15 členov posádky letu MH17.

Štvrtého obžalovaného, ​​ruského občana, oslobodil pre nedostatok dôkazov. Dopravné lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines bolo podľa súdu v lete 2014 zostrelené raketou ruskej výroby odpálenou z poľa na separatistami ovládanom východe Ukrajiny, ktorý v tom čase kontrovalo Rusko.

"Dôležité súdne rozhodnutie v Haagu. Prvé verdikty nad páchateľmi zostrelenia letu MH17. Pohnať pred spravodlivosť tých, ktorí útok nariadili, je tiež kľúčové, pocit beztrestnosti totiž vedie k novým zločinom," napísal Zelenskyj na twitteri. "Túto ilúziu (beztrestnosti) musíme rozptýliť. Potrestanie všetkých zverstiev, ktorých sa Ruská federácia dopustila vtedy a ktorých sa dopúšťa teraz, je nevyhnutné," dodal prezident.

"Dá sa povedať, že je to najsilnejší signál celému svetu, vrátane samotného Ruska, že každý vojnový zločin spáchaný Rusmi bude zdokumentovaný, vyšetrený a uzavretý. Bez ohľadu na to, ako dlho to bude trvať," okomentoval verdikt v rozhovore s agentúrou Reuters zástupca ukrajinskej prezidentskej kancelárie Podoľak.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
03. máj 2024 10:33