StoryEditor

Scholz: Koniec ruskej vojny na Ukrajine je najlepšou cestou k oživeniu svetovej ekonomiky

15.11.2022, 12:03
Autor:
ČTKČTK

Šéf nemeckej spolkovej vlády na summite G20 opätovne varoval Rusko pred použitím jadrových zbraní. "Prezident Putin svojimi nezodpovednými gestami jadrovej hrozby zámerne usiluje o ďalšiu eskaláciu situácie," povedal Olaf Scholz.

Najlepším spôsobom, ako dosiahnuť oživenie svetovej ekonomiky, by bolo ukončenie ruskej vojny na Ukrajine, povedal dnes nemecký kancelár Olaf Scholz na otvorení summitu hlavných svetových ekonomík G20 na indonézskom ostrove Bali.

Podľa Scholza sú na rokovaní cítiť povzbudivé náznaky toho, že sa do záverečného komuniké premietne pasáž o neprijateľnosti ruskej agresie na Ukrajine a použití jadrových zbraní. Informujú o tom tlačové agentúry.

"Predovšetkým by som chcel ešte raz veľmi jasne povedať, že najúčinnejším spôsobom, ako dosiahnuť oživenie svetovej ekonomiky, je ukončiť vojnu Ruska proti Ukrajine," povedal Scholz. Dodal, že bude pokračovať v rozhovoroch s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, aby našiel riešenie, ktoré by viedlo ku koncu konfliktu.

Scholz zdôraznil, že Putin a jeho stúpenci nesú plnú zodpovednosť za obrovské ekonomické a sociálne dôsledky vojny, ktorým ľudia po celom svete čelia každý deň.

Nemecký kancelár dúfa v schválenie záverečného komuniké s pasážou, ktorá ruskú inváziu na Ukrajinu odsudzuje. Podľa agentúry DPA sa západným štátom podarilo ju do vyhlásenia presadiť a tiež podľa Scholza existujú pozitívne náznaky, že bude schválená.

image

Ekonomické dôsledky vojny na Ukrajine odsúdia všetci členovia G20, aj Rusko

Šéf nemeckej spolkovej vlády na summite opätovne varoval Rusko pred použitím jadrových zbraní. "Prezident Putin svojimi nezodpovednými gestami jadrovej hrozby zámerne usiluje o ďalšiu eskaláciu situácie," povedal Scholz.

"Použitie jadrových zbraní a akákoľvek ich hrozba sú a zostávajú neprípustné: To by malo byť jasným spoločným signálom tohto summitu," dodal.

Na otázku ohľadom rozhovoru s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom Scholz odpovedal: "Stál vedľa mňa a povedal pár viet, to bol ten rozhovor. "

01 - Modified: 2024-05-14 15:11:12 - Feat.: - Title: Musíme na Ukrajine zvíťaziť s minimálnymi ľudskými stratami, vraví budúci ruský minister obrany Belousov 02 - Modified: 2024-05-14 11:11:24 - Feat.: - Title: Rusko sa okupovaných území nevzdá, je potrebné zastaviť vojnu a rokovať, vyhlásil český prezident Pavel 03 - Modified: 2024-05-14 10:30:41 - Feat.: - Title: Ukrajinských zajatcov treba rovno zabíjať, vyzval šéf ruskej neonacistickej formácie 04 - Modified: 2024-05-14 09:39:03 - Feat.: - Title: V uliciach Vovčansku pokračujú boje. Rusko tvrdí, že získalo kontrolu nad časťami mesta, Ukrajina to popiera 05 - Modified: 2024-05-14 06:01:11 - Feat.: - Title: Scholz miernil očakávania od júnovej mierovej konferencie vo Švajčiarsku
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
14. máj 2024 17:26