StoryEditor

Lavrov po samite ASEAN kritizoval Západ. Chce obmedziť naše a čínske záujmy v ázijsko-tichomorskej oblasti, tvrdí

13.11.2022, 20:45
Autor:
ČTKČTK

Medzitým ruské veľvyslanectvo v Pchjongjangu ako klamlivé odmietlo správy o tom, že by sa v KĽDR šili zimné uniformy pre ruských vojakov bojujúcich na Ukrajine, napísal denník Kommersant.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov na záver summitu Združenia krajín juhovýchodnej Ázie ASEAN obvinil Spojené štáty a ich západných spojencov zo snahy ovládnuť tento región a militarizovať ho v snahe obmedziť čínske a ruské záujmy v ázijsko-tichomorskej oblasti.

Agentúra Reuters označila Lavrovove výpady za prípravu na konfrontáciu so Západom na nadchádzajúcom summite skupiny G20 v Indonézii, kde Lavrov povedie ruskú delegáciu namiesto prezidenta Vladimira Putina. Pôjde o prvé stretnutie svojho druhu od februárového vpádu Ruska na Ukrajinu, kde sa západní lídri pravdepodobne budú snažiť prinútiť Čínu a Indiu, aby odsúdili ruské ťaženie.

Na summite ASEAN sa nepodarilo dohodnúť spoločné vyhlásenie, "keďže Spojené štáty a ich západní kolegovia trvali na absolútne neprijateľnom jazyku ohľadom situácie na Ukrajine a okolo nej", vyhlásil Lavrov podľa agentúry TASS. Ďalšie podrobnosti neuviedol.

Lavrov na tlačovej konferencii na záver summitu obvinil Spojené štáty a ich spojencov zo Severoatlantickej aliancie, že sa pokúšajú ovládnuť ázijský a tichomorský región, ktorý plánujú militarizovať v "očividnej snahe zadržiavať Čínu a brániť ruským záujmom" v oblasti.

Šéf ruskej diplomacie kritizoval tiež vytvorenie vojenského paktu AUKUS Spojenými štátmi, Britániou a Austráliou, do ktorého chcú podľa neho zapojiť tiež Nový Zéland, Kanadu a Japonsko. NATO chce podľa ministra hrať "vedúcu úlohu" aj v ázijsko-tichomorskom regióne a budovať svoje "obranné línie" pri ruských hraniciach a v Juhočínskom mori.

Rusko a Čína podľa Lavrova spoločne obhajujú doterajšiu ústrednú úlohu ASEAN v regióne, "ale Západ má svoje plány a dnes to odznelo dosť jasne: slovne všetci uznávajú úlohu ASEAN, ale v skutočnosti sa držia svojej línie a presadzujú konfrontačné mechanizmy a nástroje".

Ruský minister tiež tvrdil, že NATO, ktoré sa medzitým rozšírilo až k ruským hraniciam, chce hrať "vedúcu úlohu" aj v ázijsko-tichomorskom regióne a budovať "obrannú líniu" v Juhočínskom mori.

Okrem desiatich členských krajín ASEAN sa summitu zúčastnili aj partnerské štáty, Austrália, Čína, India, Japonsko, Južná Kórea, Nový Zéland, Rusko a USA.

Pred summitom G20, ktorý sa uskutoční 15. a 16. novembra na Bali, ruské ministerstvo zahraničia podľa agentúry Reuters vyzvalo, že je "zásadne dôležité, aby skupina G20 sústredila svoje úsilie na skutočné, a nie vymyslené hrozby".

"Sme presvedčení, že poslaním G20 je zaoberať sa predovšetkým sociálnymi a ekonomickými problémami. Rozšírenie agendy o problémy mieru a bezpečnosti, o ktorých mnohé krajiny hovoria, nie je životaschopné. Pôjde o priamy vpád do pôsobnosti Bezpečnostnej rady OSN, ktorý podkope atmosféru dôvery a spolupráce v G20," uviedla ruská diplomacia.

Vo vyhlásení zdôraznila ako "vedúcu úlohu" Ruska v skupine, tak súčasne ako "kategoricky neprijateľné" odmietla pokusy politizovať "dvadsiatku", vnucovať jej podľa nej konfrontačné témy a snahy izolovať jednotlivých účastníkov.

Medzitým ruské veľvyslanectvo v Pchjongjangu ako klamlivé odmietlo správy o tom, že by sa v KĽDR šili zimné uniformy pre ruských vojakov bojujúcich na Ukrajine, napísal denník Kommersant.

Vojna Ruska proti Ukrajine, ktorej poskytujú podporu aj vojenskú pomoc USA a ich západní spojenci, dnes pokračuje 263. dňom. Rusko v poslednom čase utrpelo niekoľko porážok, naposledy v piatok ruské jednotky boli nútené opustiť mesto Cherson, čo bolo jediné oblastné centrum, ktoré sa im od vpádu z 24. februára podarilo na Ukrajine dobyť.

01 - Modified: 2024-04-26 09:35:30 - Feat.: - Title: Výročie havárie v Černobyle: Zelenskyj upozorňuje na hrozbu v záporožskej jadrovej elektrárni 02 - Modified: 2024-04-26 08:26:49 - Feat.: - Title: Španielsko ani Grécko Ukrajine patrioty nedodajú. Madrid však pošle rakety 03 - Modified: 2024-04-26 07:06:21 - Feat.: - Title: Ukrajinci dočasne sťahujú americké tanky Abrams. Zistili, že majú jeden vážny nedostatok 04 - Modified: 2024-04-26 06:14:33 - Feat.: - Title: Britský exminister Wallace varoval pred zmrazením konfliktu na Ukrajine, kritizoval nemeckého kancelára 05 - Modified: 2024-04-26 05:40:07 - Feat.: - Title: Grécko nemôže poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany, vraví Mitsotakis
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 14:25