StoryEditor

Kryptomeny pre problémy kryptoburzy FTX tretí deň po sebe výrazne oslabujú

10.11.2022, 10:53
Autor:
ČTKČTK

Agentúra Bloomberg odhaduje, že kryptografia musí klesnúť pod 13-tisíc dolárov, aby to zodpovedalo rozsahu predchádzajúcich prepadov. Na tejto úrovni by mohla nájsť základňu na zotavenie.

Kryptomeny tretí deň po sebe výrazne oslabujú. Kryptografická burza Binance v stredu oznámila, že sa rozhodla odstúpiť od plánovaného prevzatia rivala FTX. Ten sa dostal do finančných problémov, čo podkopáva stabilitu celého trhu s kryptomeny.

Kauzou sa podľa zdrojov Reuters a agentúry Bloomberg zaoberajú americká Komisia pre cenné papiere a burzy SEC a tamojšie ministerstvo spravodlivosti. Najväčšia kryptomentika bitcoin sa pokúša zotaviť z dvojročného minima.

Okolo 10:05 SEČ sa bitcoin podľa údajov špecializovaného webu CoinDesk predával za 16.688 dolárov (PREVOD). Za posledných 24 hodín tak strácal zhruba 7,8 percenta. Najnižšie za tento časový úsek klesol na 15.554,48 dolára. Prvýkrát od konca roka 2020 sa prepadol pod 16-tisíc dolárov. Vlani v novembri sa pritom bitcoin vyšplhal na rekordné maximum v blízkosti 69-tisíc dolárov.

Agentúra Bloomberg odhaduje, že kryptografia musí klesnúť pod 13-tisíc dolárov, aby to zodpovedalo rozsahu predchádzajúcich prepadov. Na tejto úrovni by mohla nájsť základňu na zotavenie.

Druhá najväčšia kryptografia ethereum v rovnakom čase odpisovala 3,8 percenta na 1206 dolárov. Kryptofikácia FTT, natívne mince kryptoburzy FTX, klesala o 36,9 percenta na 2,86 dolára. Tento týždeň sa mena otvárala nad 22 dolármi, a klesla tak doteraz o necelých 90 percent.

Šéf FTX Sam Bankman-Fried povedal, že "skúma všetky možnosti". "FTX v súčasnosti nie je schopná spracovávať výbery. Dôrazne neodporúčame vklady, "uvádza web FTX.

Kryptomienkový gigant Binance v utorok podpísal nezáväznú zmluvu o prevzatí neamerickej divízie FTX, aby pomohol pokryť nedostatok likvidity na konkurenčnej burze. Navrhovaná dohoda medzi významnými rivalmi nasledovala po týždňoch špekulácií o finančnom zdraví FTX, ktoré cez víkend priživil aj sám generálny riaditeľ burzy Binance, Kanaďan čínskeho pôvodu Changpeng Zhao.

V stredu však spoločnosť Binance oznámila, že sa rozhodla prevzatie FTX neuskutočniť. Rozhodnutie je podľa firmy dôsledkom hĺbkovej kontroly v FTX aj správ o tom, že burza zle nakladala s prostriedkami klientov a čelí vyšetrovaniu zo strany amerických regulátorov.

Ďalšou kryptoburzou, ktorá odmietla vstúpiť do hry, bola OKX. Bankman-Fried ju oslovil s tým, že potrebuje rýchlo pokryť záväzky vo výške sedem miliárd dolárov, uviedla firma.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 08:07