StoryEditor

Japonský cisár udelil Miroslavovi Lajčákovi štátne vyznamenanie

09.11.2022, 10:15
Autor:
TASRTASR

Lajčák pôsobil v rokoch 1994 – 1998 ako slovenský veľvyslanec v Japonsku, kde sa snažil o zviditeľnenie Slovenska. Ako uvádza japonské veľvyslanectvo v Bratislave, zohral významnú úlohu pri stimulácii parlamentných vzťahov a výmen medzi oboma krajinami.

Japonský cisár Naruhito udelil v stredu slovenskému diplomatovi Miroslavovi Lajčákovi vyznamenanie Veľkostuha Radu vychádzajúceho slnka za jeho prínos v prehlbovaní vzťahov medzi Slovenskom a Japonskom. TASR o tom informovalo japonské veľvyslanectvo v Bratislave.

Slávnostné udeľovanie štátnych vyznamenaní sa uskutočnilo v cisárskom paláci v Tokiu.

Veľkostuha Radu vychádzajúceho slnka je najvyšším ocenením spomedzi šiestich vyznamenaní Radu vychádzajúceho slnka a Lajčák je vôbec prvým slovenským občanom, ktorý ho získal. Rovnaké vyznamenanie bolo tento rok okrem Lajčáka udelené ďalším 12 cudzím štátnym príslušníkom.

Lajčák pôsobil v rokoch 1994 –  1998 ako slovenský veľvyslanec v Japonsku, kde sa snažil o zviditeľnenie Slovenska. Ako uvádza japonské veľvyslanectvo v Bratislave, zohral významnú úlohu pri stimulácii parlamentných vzťahov a výmen medzi oboma krajinami.

K posilneniu priateľských vzťahov prispel aj ako minister zahraničných vecí Slovenskej republiky. Jeho ministerské aktivity vyústili do množstva návštev vysokopostavených predstaviteľov Japonska v Slovenskej republike – napríklad návštevy japonskej princeznej Akišino alebo niekdajšieho premiéra Šinzóa Abeho, ktorá bola vôbec prvou návštevou japonského premiéra na Slovensku.

Miroslav Lajčák v súčasnosti pôsobí ako osobitný predstaviteľ Európskej únie pre dialóg medzi Belehradom a Prištinou a pre otázky západného Balkánu.

Rad vychádzajúceho slnka je japonské štátne vyznamenanie založené v roku 1875. Udeľuje sa osobnostiam za mimoriadny prínos na poli medzinárodných vzťahov, propagáciu a podporu japonskej kultúry či prínos v rôznych ďalších oblastiach, napríklad v rozvoji prosperity alebo v ochrane životného prostredia.

Nositeľmi tohto vyznamenania sú tiež zakladateľ univerzitných štúdií japonského jazyka v SR Štefan Pecho a František Šebej za aktivity súvisiace s jeho pôsobením v Národnej rade SR a v karate.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 17:10