StoryEditor

Rusko rozšírilo evakuačnú zónu v Chersonskej oblasti. Tamojším obyvateľom platia, aby ju opustili

01.11.2022, 14:16
Autor:
TASRTASR

Evakuovaných z oblasti má byť približne 70-tisíc ľudí, ktorí obývajú asi 15 kilometrov dlhý úsek ľavého brehu rieky Dneper.

Proruské úrady v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny rozšírili evakuačnú zónu v okolí rieky Dneper. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

Šéf Rusmi dosadenej samosprávy Chersonskej oblasti Vladimir Saldo v utorok uviedol, že bude evakuovaných približne 70-tisíc ľudí, ktorí obývajú asi 15 kilometrov dlhý úsek ľavého brehu rieky Dneper. Tí budú presunutých hlbšie do oblasti alebo do Ruska.

"Už na tom pracujeme," uviedol Saldo v rozhovore pre kanál na platforme Youtube s názvom Soloviov live. Evakuačná zóna sa tak rozšíri o ďalších sedem obcí.

K presídľovaniu obyvateľstva dochádza podľa Salda pre riziko "rozsiahlych raketových útokov", ktoré by mohla podniknúť ukrajinská armáda na miestnu vodnú priehradu Kachovka. Kyjev už poprel, že by takýto útok plánoval.

V pondelok Saldo uviedlo, že evakuácia umožní ruskej armáde založiť obranné pozície a odraziť možný ukrajinský útok. Rusko začalo v uplynulých týždňoch s evakuáciou obyvateľov zo západného brehu Dnepra v Chersonskej oblasti. Ruskom dosadení oblastní predstavitelia ponúkajú tamojším obyvateľom 100-tisíc rubľov (1 626 eur), aby odišli, a Moskva im poskytuje ubytovanie v iných častiach Ruska.

Ukrajinská armáda sa pripravuje na intenzívny boj, aby dobyla späť oblastné hlavné mesto Cherson a jemu priľahlé územia ležiace na pravom brehu Dnepra, píše AFP. Ak by sa to Ukrajine podarilo, dosiahla by významné územné zisky na východe a juhu.

Cherson, v ktorom pred vypuknutím vojny žilo asi 288.000 ľudí, bol jedným z prvých miest, ktoré obsadila ruská armáda po začiatku invázie. Pre Kyjev by spätné dobytie tohto mesta predstavovalo veľký míľnik.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
07. máj 2024 15:17