StoryEditor

Rusko počas dňa podniklo tri desiatky vzdušných útokov na Ukrajinu, uviedol štáb

23.10.2022, 20:29
Autor:
ČTKČTK

Nepriateľ sa pokúša udržať si dočasne dobyté územia, zlepšiť taktické postavenie, sústredí svoje úsilie na obmedzenie akcií ukrajinských obranných síl v určitých oblastiach, napísal ukrajinský štáb.

Ruské invázne sily počas dňa podnikli dva raketové a 25 vzdušných útokov na ukrajinské územie, uviedol dnes vo svojej večernej operačnej zvodke ukrajinský generálny štáb.

Rusi podľa neho vykonali útoky na ukrajinskú infraštruktúru a obydlia civilistov, pričom zasiahli objekty v Mykolajive, Záporoží a Novotavryčeskom, ktoré sa nachádzajú v Záporožskej oblasti. V približne 30 prípadoch rovnako vypálili zo salvových raketometov, dodalo velenie ukrajinských ozbrojených síl.

"Nepriateľ sa snaží udržať dočasne dobyté územia, zlepšiť taktické postavenie, sústredí svoje úsilie na obmedzenie akcií (ukrajinských) obranných síl v určitých oblastiach. Súčasne vedie útočné operácie pri Bachmute a Avdijivke," píše ukrajinský štáb. Ukrajinskí obrancovia podľa neho odrazili ruské útoky v okolí siedmich obcí v Doneckej oblasti.

Ruské ministerstvo obrany dnes vo svojom pravidelnom hlásení podľa tlačových agentúr uviedlo, že jeho ozbrojené sily pokračovali v uplynulom dni v útokoch na ukrajinskú energetickú a vojenskú infraštruktúru.

"Pri obci Smila v Čerkasskej oblasti v centrálnej Ukrajine bol zničený sklad s viac ako 100-tisíc tonami paliva pre ukrajinské letectvo," uviedol okrem iného ruský rezort obrany. Podľa agentúry Reuters tiež hlásil odrazenie ukrajinských protiútokov na juhu a východe Ukrajiny.

Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nie je možné bezprostredne nezávisle overiť. Stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe informovala o explózii v okupovanom Chersone, pri ktorej zahynul jeden človek.

Podľa niektorých správ sa výbušné zariadenie nachádzalo v zaparkovanom aute, podľa iných bolo umiestnené pri stĺpe, píše stanica. Podľa niektorých zdrojov zomrel človek, ktorý prechádzal okolo a na mieste sa ocitol pravdepodobne náhodou. Ruské telegramové kanály tvrdia, že explóziu má na svedomí ukrajinská armáda a cieľom bolo zastrašiť miestnych obyvateľov, nie sú však dôkazy, že by to tak bolo, podotkla BBC.

Médiá medzitým tiež informovali, že v Kyjeve dnes zaviedli plánované odstávky v dodávkach elektriny, ktoré majú pomôcť stabilizovať energetickú sieť, už poškodili ruské údery. Okupované mesto Enerhodar je pre nedostatok energie a vody na pokraji humanitárnej katastrofy, uviedol jeho ukrajinský starosta Dmytro Orlov podľa denníka The Guardian.

Môže za to podľa neho nepriateľské ostreľovanie. Plyn nie je vo väčšine častí mesta k dispozícii už takmer šesť mesiacov a centrálny systém vykurovania nefunguje od jari, uviedol Orlov. Hrozí podľa neho, že mesto nebude môcť začať vykurovaciu sezónu.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
23. apríl 2024 16:30