StoryEditor

Taliansky prezident poveril Meloniovú zostavením vlády. Predstavila zoznam ministrov

21.10.2022, 18:07
21.10.2022, 18:25
Autor:
TASRTASR

Novú taliansku vládu zostaví víťazka volieb za stranu Bratia Talianska Giorgia Meloniová.

Prezident Sergio Mattarella dnes poveril zostavením novej talianskej vlády šéfku postfašistickej strany Bratia Talianska Giorgiu Meloniovú. Politička, ktorej strana vyhrala septembrové voľby, poverenie prijala a v rozpore so zvyklosťami rovno predložila zoznam ministrov.

Nová vláda zloží prísahu v sobotu o 10:00 hodine SELČ, povedal šéf prezidentskej kancelárie Ugo Zampetti. Meloniová sa stane prvou ženou na čele talianskeho kabinetu.

Ministerstvo zahraničia povedie bývalý eurokomisár Antonio Tajani zo straty Smerom nahor Taliansko (FI), ktorý bude aj vicepremiérom. Predstaviteľ Ligy Giancarlo Giorgetti sa stane ministrom financií. Šéf Ligy Matteo Salvini bude vicepremiérom a ministrom infraštruktúry a dopravy.

Vládu vytvorili strany pravicového bloku, ktorý má v parlamente pohodlnú väčšinu. O dôveru kabinet požiada zrejme na budúci týždeň.

Rokovania o novej vláde tento týždeň skomplikovali výroky bývalého premiéra a šéfa strany Smerom nahor Taliansko (FI) Silvia Berlusconiho. Ten na nahrávke z rokovania poslaneckého klubu tvrdí, že obnovil vzťahy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Kritizoval tiež Ukrajinu, že vojnu čiastočne spôsobila sama silnejšími útokmi na ukrajinské oblasti, ktoré kontrolujú proruskí separatisti. Berlusconi následne poprel, že mal nedávno kontakty s ruským prezidentom.

Meloniová reagovala vyhlásením, v ktorom sľúbila, že jej vláda bude ďalej podporovať Ukrajinu v boji proti ruskej agresii a že Taliansko bude plnohodnotným členom EÚ a Severoatlantickej aliancie.

Bratia Talianska získali minulý mesiac vo voľbách 26 percent hlasov, druhá skončila stredoľavicová Demokratická strana (PD) s 19 percentami a ako tretie sa umiestnilo Hnutie piatich hviezd s 15 percentami. Dvaja spojenci Meloniovej stredopravicová FI a krajne pravicová Liga exministra vnútra Mattea Salviniho dostali osem respektíve deväť percent.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
04. máj 2024 15:24