StoryEditor

Nový zákon o ovzduší má znížiť emisie a zlepšiť kvalitu vzduchu

30.09.2022, 15:44
Autor:
TASRTASR

Znižovanie celkového množstva emisií vypúšťaných do ovzdušia, zvyšovanie kvality ovzdušia aj obmedzenie množstva emisií priamo na zdroji.

Tieto tri hlavné línie sleduje návrh nového zákona o ochrane ovzdušia z dielne Ministerstva životného prostredia. Nový legislatívny rámec na piatkovom online rokovaní schválila vláda.

Čistota ovzdušia má výrazný vplyv na ľudské zdravie aj stav prírodných ekosystémov, MŽP chce preto nasmerovať krajinu k zvyšovaniu kvality aj vyššej miere ochrany ovzdušia.

Slovensko v súčasnosti čelí žalobe zo strany Európskej komisie za nedostatočnú ochranu ovzdušia a prekračovanie limitnej hodnoty znečistenia v čase úradovania predchádzajúcich vlád.

"Úplne nový zákon nám dáva silný nástroj pri ochrane zdravia ľudí a zlepšovania kvality ovzdušia. Ročne máme 5000 úmrtí spoluzavinených nekvalitným ovzduším. Verím, že ambiciózny predpis nám pomôže výrazne znížiť toto smutné číslo," uviedol minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO).

Návrh nového zákona o ochrane ovzdušia stanovuje prípustnú mieru znečistenia ovzdušia v krajine, vymedzuje pôsobnosť orgánov ochrany ovzdušia, určuje povinnosti a zákazy pre fyzické a právnické osoby a koriguje monitoring a hodnotenie kvality ovzdušia.

Zohľadňuje aj lokálny prístup k riadeniu kvality ovzdušia, keď obciam poskytuje právomoc obmedziť prevádzkovanie vybraných malých zdrojov znečisťovania ovzdušia. Obce budú môcť podľa zákona zakázať vybrané osobitné činnosti na svojom území. Získajú aj právomoc vytvárať nízkoemisné zóny s možnosťou obmedziť cestnú dopravu.                  

Envirorezort informoval, že návrh zákona je vôbec prvou právnou úpravou, ktorá upravuje reguláciu zápachu. Obciam prisudzuje právomoc regulovať zápach verejne záväzným nariadením.

Navrhovaná právna úprava zavádza možnosti kontroly individuálneho spaľovania zo strany Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP). MŽP preto plánuje výrazné personálne aj materiálno-technické posilnenie kapacít inšpekcie aj okresných úradov.

K zvýšeniu ochrany ovzdušia má prispieť aj zákaz spaľovania druhotných tuhých palív, ktorý má na Slovensku platiť od roku 2026.

Návrh obsahuje aj ustanovenia na zvýšenie výrobných štandardov pre priemyselné prevádzky či vypracovanie smogového regulačného plánu pre lokality s vysokým rizikom znečistenia ovzdušia. Vďaka tomu bude možnosť okamžite zakročiť pri zhoršenej smogovej situácii. Určené budú aj požiadavky na kvalitu palív a výrobkov na spaľovanie.

Návrh zároveň zavádza osobitné povoľovanie stacionárnych zdrojov znečisťovania a nástroje na riadenie kvality ovzdušia. Nastoľuje dôslednejšiu kontrolu znečisťovania ovzdušia a ukladanie sankcií. Umožňuje lokálny prístup k riadeniu kvality ovzdušia.

Okresné úrady v sídle kraja získajú právomoc žiadať samosprávny kraj o vypracovanie regionálneho programu na zníženie znečistenia ovzdušia a obce o vypracovanie miestneho plánu.

 

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-18 11:30:00 - Feat.: - Title: Pohlavie si budú môcť zmeniť už ako 16-roční. Švédsko jasnou väčšinou schválilo ľahšiu právnu tranzíciu 03 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 04 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 05 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 02:29