Podpredseda vlády a minister financií Igor Matovič. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Matovič odmieta dôvody na odvolanie, SaS vyzýva na odloženie nenávisti

28.09.2022, 17:25
Autor:
TASRTASR

Na balíčku podľa ministra financií postavila SaS celú krízu a argumenty. Pýta sa, prečo strana odborníkov v koalícii súhlasila s neodbornými riešeniami z jeho strany, ktoré teraz kritizuje.

Rozhodnutia vlády sú kolektívne a ak SaS niečo kritizuje, kritizuje aj seba. Vyhlásil to líder OĽANO a minister financií Igor Matovič v Národnej rade počas diskusie k návrhu na jeho odvolanie. Zdôvodnenie návrhu označil za "znôžku výmyslov, manipulácií a fabulácií".

Bol by rád, keby sa liberáli vrátili do koalície, zrušili svoje červené čiary a uznali si chybu. Hovorí o osobnej nenávisti z ich strany. Podčiarkol potrebu riešiť aktuálnu energetickú krízu.

"Ani jedno rozhodnutie vlády, ani jeden zákon neboli bez vášho súhlasu a keď ste aj s niečím nesúhlasili, napríklad rodinný balíček, povedali ste, že ho nepodporujete, ale nemáte nič proti tomu, že ho presadíme s opozíciou, a nebudete ho vetovať," skonštatoval Matovič.

Na balíčku podľa neho postavila SaS celú krízu a argumenty. Pýta sa, prečo strana odborníkov v koalícii súhlasila s neodbornými riešeniami z jeho strany, ktoré teraz kritizuje.

Vyzval SaS, aby špecifikovala, v čom koná v neprospech občanov. Poukázal na pomoc firmám v čase krízy, nízku mieru nezamestnanosti či rozviazané ruky orgánov činných v trestnom konaní.

Ak liberáli tvrdia, že porušuje ústavu a zákony, mali by podľa neho podať trestné oznámenie. Odmieta, že by rezort financií pod jeho vedením zlyhal, argumentuje menším deficitom než pred tromi rokmi.

Používanie politiky na súkromné vojny a pomstu podľa neho predviedla SaS pri vládnej kríze. Hovorí o krvavých očiach lídra strany Richarda Sulíka a jeho neriešení problémov s energetickou krízou. SaS podľa neho tri mesiace kreslila červené čiary, vydierala a teraz je ochotná spolupracovať s mafiou.

Kritiku o porušovaní legislatívnych procesov označil za faloš a alibizmus. Pripomenul pozmeňujúci návrh SaS k súdnej mape krátko pred hlasovaním či schválenie podnikateľského kilečka v zrýchlenom režime. Za zneužitie legislatívneho procesu označil aj pozmeňujúci návrh SaS, ktorý mal priniesť 60-miliónový podvod v prospech oligarchov.

Obdobne argumentuje pri výčitke o ruinovaní verejných financií. Pripomenul veto liberálov pri zvýšení dane z hazardu, liehu či z mimoriadnych príjmov z ruskej ropy. Vyčíta im blokovanie zákona o rozpočtovej zodpovednosti či zmenu pri ochrane dôchodkového systému.

Zamyslieť sa podľa neho treba nad tým, ako sa dá brániť etika a morálka vo verejnej službe rozkrádaním verejných financií. Poukázal na znenie odôvodnenia návrhu SaS a poslancov, ktorí sa podeň podpísali. Pellegriniho označil za skorumpovaného zlodeja a pripomenul, že poslanci okolo neho boli súčasťou predchádzajúcej vlády.

SaS v návrhu argumentovala aj urážkami Matoviča voči prezidentke Zuzane Čaputovej. Minister skonštatoval, že ho odmietla v čase pandémie, keď s ňou chcel spoločne vyzvať ľudí na zodpovednosť. Tvrdí, že na Slovensku je možno 100.000 vhodnejších žien na jej funkciu.

Jana Bittó Cigániková (SaS) považuje Matovičove slová za osobné útoky a klamstvá. Pripomenula, že hnutiu OĽANO klesli za dva roky preferencie a Smeru-SD narástli, a to podľa nej dosiahol Matovič svojím prístupom. Radovana Slobodu (SaS) mrzí, že za dva roky sa z bojovníka proti korupcii stal v súčasnosti asi najnepopulárnejší politik a manipulátor faktov.

Mária Kolíková (SaS) pripomenula, že inštitút veta ukotvený v koaličnej zmluve sa niekoľkokrát nerešpektoval. Aj Matovič podľa nej povedal, že veto v rodinnom balíčku rešpektovať nebude.

01 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 02 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 03 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko 04 - Modified: 2024-03-24 17:39:37 - Feat.: - Title: Koho favorizujú tipéri na prezidenta? Kurzy na Korčoka a Pellegriniho sa po prvom kole zmenili 05 - Modified: 2024-03-20 16:00:00 - Feat.: - Title: Výroky kandidátov: Korčok hovoril o nevýhode voči Pellegrinimu, šéf parlamentu zas o tom, čím trpí Slovensko
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 20:45