StoryEditor

V Japonsku pre pohreb zavraždeného Abeho zmobilizovali 20-tisíc policajtov

26.09.2022, 07:02
Autor:
TASRTASR

Štátny pohreb bývalého premiéra je v Japonsku po druhej svetovej vojne nezvyčajný. Konal sa iba raz v roku 1967 a toto privilégium sa vtedy dostalo päťnásobnému predsedovi vlády Šigeruovi Jošidovi.

Utorňajší štátny pohreb zavraždeného japonského expremiéra Šinzóa Abeho sa bude konať za sprísnených bezpečnostných opatrení. Ako v pondelok informovala televízna stanica NHK, zmobilizovaných bolo približne 20-tisíc policajtov.

Dejiskom pohrebu bude hala Nippon Budókan, ktorú postavili pri príležitosti Letných olympijských hier v roku 1964. Na pohrebe sa očakáva približne 4 300 hostí vrátane približne 700 zo zahraničia, vrátane americkej viceprezidentky Kamaly Harrisovej a premiérov Južnej Kórey, Indie a Austrálie. Podľa prieskumov je však veľká väčšina Japoncov proti tomu, aby mal Abe štátny pohreb za peniaze daňových poplatníkov.

Štátny pohreb bývalého premiéra je v Japonsku po druhej svetovej vojne nezvyčajný. Konal sa iba raz v roku 1967 a toto privilégium sa vtedy dostalo päťnásobnému predsedovi vlády Šigeruovi Jošidovi, pripomína agentúra DPA.

Abeho zastrelil bývalý vojak 8. júla počas predvolebného mítingu v meste Nara. Atentátnik uviedol, že Abeho zabil z nenávisti ku kontroverznej Cirkvi zjednotenia, známej aj ako Munova sekta. Tvrdil, že jeho matka doviedla jeho rodinu na mizinu finančnými darmi tejto sekte, s ktorou bol Abe prepojený.

Súčasný japonský premiér Fumio Kišida informoval o štátnom pohrebe svojho predchodcu Abeho bez predchádzajúcej konzultácie s parlamentom. 

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
24. apríl 2024 02:09