StoryEditor

Dolár sa vyšplhal na 20-ročné maximum. Neskôr však časť ziskov zmazal

29.08.2022, 16:58
Autor:
ČTKČTK

Fed sa chystá zvýšiť úrokové sadzby do takej výšky, ako to bude potrebné, a nechá ich tak vysoké po nejaký čas, v snahe znížiť infláciu, vyhlásil Jerome Powell.

Americký dolár sa na začiatku týždňa posilňoval kvôli vyhliadke na dlhšie trvanie vysokých úrokových sadzieb v Spojených štátoch, ktoré vo svojom piatkovom prejave naznačil šéf centrálnej banky USA (Fed) Jerome Powell.

Vyššie úroky sú podľa neho potrebné pre príliš vysokú infláciu. Dolárový index, ktorý sleduje vývoj dolára ku košu šiestich popredných svetových mien, sa dopoludnia vyšplhal až na čerstvé 20-ročné maximum 109,48 bodu.

Neskôr dolár časť svojich ziskov zmazal. Krátko pred 16:30 hodinou SELČ strácal index 0,3 percenta na 108,52 bodu. Euro k doláru v rovnakom čase pridávalo 0,5 percenta na 1,0019 dolára.

Jednotnej európskej mene pomohli komentáre Európskej centrálnej banky (ECB), ktoré zvýšili očakávania, že banka v septembri výrazne zdvihne úrokové sadzby. Euro mohol podľa agentúry Reuters povzbudiť aj výrok nemeckého ministra hospodárstva Roberta Habecka, že Nemecko pokročilo v plnení plynových zásobníkov a že čoskoro očakáva pokles cien plynu.

Powell v piatok na konferencii centrálnych bankárov v Jackson Hole v americkom štáte Wyoming povedal, že Fed zvýši sadzby tak vysoko, ako bude potrebné, a nechá ich tak vysoké po nejaký čas, aby znížil infláciu. Tá v USA dosahuje viac ako trojnásobok inflačného cieľa Fedu, čo sú dve percentá.

"Predpoklad, že Fed začne znižovať sadzby v polovici roka 2023, je predčasný," uviedol analytik Kenneth Broux z banky Société Générale.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
27. apríl 2024 08:31