StoryEditor

Bez zlepšenia fiškálnej politiky centrálne banky infláciu pod kontrolu nedostanú

28.08.2022, 15:17
Autor:
TASRTASR

Centrálne banky nebudú schopné dostať infláciu pod kontrolu a dokonca môžu rast spotrebiteľských cien ešte zrýchliť, ak sa k boju s infláciou nepridajú vlády a nepristúpia k omnoho obozretnejšej rozpočtovej politike.

Poukázala na to nová štúdia prezentovaná počas sympózia centrálnych bankárov v americkom Jackson Hole.

V reakcii na pandémiu nového koronavírusu vlády po celom svete zvýšili výdavky s cieľom podporiť ekonomiku, ktorú predtým utlmili prísne protipandemické opatrenia. Mohutná podpora však znamenala zrýchlenie inflácie na najvyššie úrovne za takmer polstoročie a navyše zvýšila riziko, že tento problém bude pretrvávať ešte dlho.

Centrálne banky preto pristúpili k zvyšovaniu úrokových sadzieb. Podľa novej štúdie, ktorá bola prezentovaná počas sympózia centrálnych bankárov v americkom horskom letovisku Jackson Hole (Wyoming), však kroky centrálnych bánk stačiť nebudú.

"Ak popri sprísňovaní menovej politiky nebude možné počítať s adekvátnymi fiškálnymi opatreniami, prehlbovanie fiškálnej nerovnováhy povedie k ešte vyšším inflačným tlakom," uviedli autori štúdie Francesco Bianchi z Univerzity Johna Hopkinsa a Leonardo Melosi z Federálnej rezervnej banky v Chicagu.

"Výsledkom bude začarovaný kruh zvyšujúcich sa úrokových sadzieb, zrýchľujúcej sa inflácie, ekonomickej stagnácie a rastúceho dlhu. V takejto patologickej situácii sprísňovanie menovej politiky bude v skutočnosti ešte podporovať ďalšie zrýchľovanie inflácie a povedie k zhubnej fiškálnej stagflácii," dodali.

Rozpočtový schodok USA by v súčasnom fiškálnom roku mal byť miernejší, než sa pôvodne očakávalo, avšak posledný odhad deficitu na úrovni 3,9 % hrubého domáceho produktu (HDP) je stále historicky najvyšší. Navyše v budúcom fiškálnom roku klesne podľa prognóz iba minimálne. Ako sa uvádza v štúdii, na ostatnom raste spotrebiteľských cien v USA sa zhruba 50 % podieľala práve fiškálna politika a stále slabšie očakávania, že vláda sa vráti k obozretným fiškálnym opatreniam.

Eurozóna je na tom podobne. Jej rozpočtový schodok sa tento rok očakáva na úrovni 3,8 % HDP a na vysokej hodnote sa bude držať podľa analytikov ešte niekoľko rokov, najmä ak sa počíta s tým, že menová únia skĺzne vo 4. štvrťroku do recesie.    

Niektoré centrálne banky boli v poslednom období kritizované, že problém inflácie spozorovali príliš neskoro. Štúdia však tvrdí, že ani skoršie zvýšenie úrokových sadzieb by problém nevyriešilo. Miera inflácie by bola iba o trochu nižšia, avšak za cenu výrazného oslabenia ekonomiky.

01 - Modified: 2024-04-29 04:39:49 - Feat.: - Title: Varovanie pre slovenskú vládu: držme sa našich pravidiel, nie európskych. Inak si to odskáčeme na dôchodkoch 02 - Modified: 2024-04-24 14:14:11 - Feat.: - Title: Vláda potvrdila ďalšie dve opatrenia, do konca volebného obdobia potrebuje nájsť takmer štyri miliardy eur 03 - Modified: 2024-04-25 12:55:30 - Feat.: - Title: Bude Fico mobilizovať zdroje z dôchodkových úspor? 04 - Modified: 2024-04-23 06:51:33 - Feat.: - Title: Štát hospodáril nad očakávania. V Únii však stále patríme k hriešnikom, pripísali sme si smutné prvenstvo 05 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Fiškálne a finančné riziká sveta s vysokým dlhom a pomalým rastom
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
02. máj 2024 09:38