StoryEditor

Vojnovými zločinmi na Ukrajine by sa mali zaoberať existujúce súdy, odkazuje Európska únia

12.07.2022, 19:03
Autor:
TASRTASR

Eurokomisár apeloval na členské štáty Únie, aby spustili vyšetrovanie na svojej úrovni a využili pri tom dôkazy, ktoré Eurojust zhromažďuje v spoločnej databáze.

Na vyšetrenie vojnových zločinov na Ukrajine chce Európska únia využiť existujúce súdy. Vytvorenie špeciálneho tribunálu bez ďalších mocností nebude možné, uviedli v utorok eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders a český minister spravodlivosti Pavel Blažek.

So želaním diskutovať o vzniku špeciálneho tribunálu prišiel do Prahy ukrajinský minister spravodlivosti Denys Maľuska. Reynders ale po rokovaní povedal, že Únia sa pokúsi využiť súdy, ktoré už má k dispozícii – teda národné súdy a Medzinárodný trestný súd (ICJ) v Haagu.

Eurokomisár apeloval na členské štáty Únie, aby spustili vyšetrovanie na svojej úrovni a využili pri tom dôkazy, ktoré Eurojust zhromažďuje v spoločnej databáze. Reynders zároveň pripomenul, že v súčasnosti sa vedie viac než 21-tisíc vyšetrovaní vojnových zločinov na Ukrajine, pričom 14 štátov EÚ ich vyšetruje individuálne.

Blažek podotkol, že na medzinárodnej úrovni doposiaľ nevládne zhoda na tom, ktorý súd má mať na starosti vojnové zločiny na Ukrajine. Podľa Reyndersa je však najdôležitejšie zhromaždiť dôkazy o trestnej činnosti na Ukrajine na jednom mieste, cituje iDNES.cz.

Na rokovaní sa ministri členských krajín EÚ pre spravodlivosť a vnútorné záležitosti zaoberali aj ochranou utečencov. Rokovania sa dotkli aj problematiky digitalizácie justície, keďže práve tá sa ukázala byť nevyhnutnou nielen v rámci pandémie koronavírusu, ale aj v rámci vyšetrovania vojnových zločinov vo vojne na Ukrajine.

Vôbec prvýkrát sa hovorilo o digitalizácii justície pre tretie krajiny, ktorá by podľa Blažka mala odbúrať zložitý proces uznávania dokumentov medzi štátmi. Digitalizácia zároveň patrí k prioritám polročného českého predsedníctva v EÚ, pripomína iDNES.cz.

Podľa Reyndersa sa riešilo aj zmrazovanie majetku oligarchov z Ruska, zatiaľ však ide o prípad len niekoľkých členských štátov.

01 - Modified: 2024-04-23 19:46:08 - Feat.: - Title: Sieť TikTok predložila Bruselu správu o rizikách spojených s novou aplikáciou. Užívatelia dostávajú úlohy 02 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 03 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá 04 - Modified: 2024-04-22 18:41:12 - Feat.: - Title: Peter Žiga absolvoval prvú časť Konferencie predsedov parlamentov krajín EÚ 05 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov"
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
24. apríl 2024 08:40