StoryEditor

Izrael chce nadviazať diplomatické vzťahy so Saudskou Arábiou

10.07.2022, 19:09
Autor:
TASRTASR

Spojené štáty sa snažia motivovať Saudskú Arábiu k tomu, aby nasledovala Spojené arabské emiráty a Bahrajn, ktoré sa v roku 2020 dohodli s Izraelom na vzájomnej normalizácii vzťahov.

Izraelský premiér Jair Lapid vyjadril v nedeľu nádej, že sa podarí nadviazať oficiálne diplomatické vzťahy medzi Izraelom a Saudskou Arábiou. Avizoval, že prezident USA Joe Biden, ktorý sa na budúci týždeň vydá na Blízky východ, prinesie do Rijádu aj izraelské "mierové posolstvo", píše agentúra AP.

"Izrael vystiera svoju ruku ku všetkým krajinám v regióne a vyzýva ich, aby s nami nadviazali vzťahy... a zmenili vývoj dejín v záujme našich detí," povedal Lapid počas pravidelného nedeľňajšej schôdze izraelskej vlády.

Americký prezident Joe Biden absolvuje 13. až 14. júla návštevu Izraela a Predjordánska. Následne odcestuje na dvojdňovú návštevu Saudskej Arábie, ktorú ukončí 16. júla.

Podľa Lapidových slov bude Biden tlmočiť Rijádu "mierové posolstvo od nás (Izraela)," avšak bližšie podrobnosti neuviedol.

Izrael a sunnitská Saudská Arábia nemajú vzájomné diplomatické vzťahy, udržiavajú však tajné bezpečnostné kontakty, keďže sa obe krajiny obávajú rastúceho vplyvu Iránu.

Podľa AP sa všeobecne predpokladá, že Rijád zvažuje nadviazanie oficiálnych vzťahov so židovským štátom, hoci takýto krok predtým dlhodobo podmieňoval riešením palestínskej otázky.

Samotný Biden avizoval, že chce svojou návštevou prispieť aj k normalizácii vzťahov medzi Izraelom a Saudskou Arábiou.

"Stanem sa prvým prezidentom, ktorý poletí priamo z Izraela do Džiddy v Saudskej Arábii. Táto cesta bude malým symbolom rozvíjajúcich sa kontaktov a krokov smerom k normalizácii medzi Izraelom a arabským svetom," napísal Biden v nedeľu v článku, ktorý zverejnil denník Washington Post.

Spojené štáty sa snažia motivovať Saudskú Arábiu k tomu, aby nasledovala Spojené arabské emiráty a Bahrajn, ktoré sa v roku 2020 dohodli s Izraelom na vzájomnej normalizácii vzťahov. Tieto tzv. abrahámovské dohody pomohla sprostredkovať ešte administratíva Bidenovho predchodcu Donalda Trumpa. Podobné dohody s Izraelom následne uzavreli aj Sudán a Maroko.

Saudská Arábia sa k týmto arabským krajinám zatiaľ nepridala, avšak povolila izraelským leteckým spoločnostiam prelety ponad svoje územie do destinácií v oblasti Perzského zálivu a v Ázii.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
24. apríl 2024 17:30