StoryEditor

Slovensko je vzorom, ako funguje korupcia, povedal režisér filmu o Kuciakovi

08.07.2022, 14:32
Autor:
TASRTASR

Film Kuciak vznikal podľa Matta Sarneckého dva roky. Režisér bol však na Slovensku od začiatku medializácie prípadu.

Slovensko je vzorom, ako funguje korupcia aj v iných štátoch, povedal režisér nového dokumentu o Jánovi Kuciakovi Američan Matt Sarnecki na filmovom festivale v Karlových Varoch.

Tam mal film o zavraždenom slovenskom novinárovi a jeho snúbenici Martine Kušnírovej premiéru. Informuje na základe článkov zo serverov Novinky.cz, iDNES.cz a webu Českej televízie.

Film Kuciak vznikal podľa Sarneckého dva roky. Režisér bol však na Slovensku od začiatku medializácie prípadu.

"Deň po tom, čo boli objavené telá Jána a Martiny, sa na mňa obrátili ľudia, ktorí poznali moju prácu z kyjevského prípadu, a pozvali ma do obce Veľká Mača, aby som im pomohol získať zábery z bezpečnostných kamier od miestneho starostu a polície a aby sme sa spoločne pokúsili prípad rekonštruovať," povedal režisér.

Sarnecki je investigatívny reportér a filmár. Podľa servera Novinky.cz pracoval na prípade vraždy ukrajinského novinára Pavla Šeremeta, v ktorom vyhodnocoval zábery z kamier. Počas desiatich rokov sa zameriaval na korupciu, preto možnosť natočiť film o Kuciakovi považoval za príležitosť ilustrovať, ako korupcia funguje.

"Chceli sme sa pokúsiť dobre prerozprávať príbeh, ktorý sa netýka len Slovenska. Je v podstate vzorom, ako funguje korupcia na Slovensku, ale aj v iných štátoch," povedal Sarnecki. Na filme okrem režiséra spolupracovali aj ďalší cudzinci.

V dokumente účinkuje aj právnik Marek Para, ktorý v prípade zastupoval obžalovaného Mariana Kočnera.

"Musím úprimne povedať, že som nepredpokladal, že bude súhlasiť s natáčaním na kameru a že vo filme vôbec vystúpi," povedal režisér a dodal, že Para pri nakrúcaní odviedol profesionálnu prácu.

Na premiére filmu Kuciak: Vražda novinára sa zúčastnili aj rodičia zavraždených Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Film podľa novinárovho otca ukazuje to, čo sa na Slovenku dialo a stále deje. Každé tolerovanie korupcie podľa neho vedie k tomu, čo sa stalo aj jeho synovi. Diváci jeho slová podľa servera iDNES.cz ocenili dlhotrvajúcim potleskom.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 16:07