Nad centrálou ruskej centrálnej banky v Moskve vlaje štátna vlajka. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusko stojí na hrane platobnej neschopnosti. Západ mu blokuje platby

26.06.2022, 08:48
Autor:
redredČTKČTK

Termín splatnosti úrokov bol pred mesiacom, v nedeľu večer končí 30-dňová lehota, ktorú Rusko ešte malo na vyrovnanie záväzkov.

Ruská federácia smeruje k vynútenej platobnej neschopnosti, do nedeľného večera má totiž zaplatiť zhruba 100 miliónov dolárov ako úroky zo zahraničných dlhopisov. Peniaze na zaplatenie síce má, západné krajiny jej ale kvôli invázii na Ukrajinu platbu nechcú umožniť, píše denník Financial Times.

Moskva už dala v minulosti opakovane najavo, že platobnú neschopnosť neuzná, pretože peniaze má. Ak by Rusko nezaplatilo, ocitlo by sa prvýkrát od boľševickej revolúcie pred viac ako 100 rokmi v platobnej neschopnosti pri záväzkoch voči zahraničiu.

image

Máme peniaze a ochotu. Rusko chce splácať zahraničný dlh v rubľoch

Termín splatnosti úrokov bol pred mesiacom, v nedeľu večer končí 30-dňová lehota, ktorú Rusko ešte malo na vyrovnanie záväzkov. Ide o bežnú prax - ak dlžník nezaplatí podľa stanovenej dohody, začína tridsaťdňová ochranná lehota, kedy ešte môže dojednať nápravu.

Rusko už uviedlo, že splatnú sumu investorom odoslalo, finančné sankcie uvalené naň po invázii však Moskve znemožňujú prístup k základnej finančnej infraštruktúre, aby mohla zahraničným veriteľom zaplatiť podľa zvyklostí.

V každom prípade tým utrpí jeho povesť

Blížiaca sa platobná neschopnosť bude pre Rusko prvá od roku 1998, vtedy sa však týkala len záväzkov v miestnej mene. Teraz prichádza po májovom rozhodnutí amerického ministerstva financií uzavrieť medzeru v sankciách, ktorá americkým investorom umožňovala dostávať platby z Moskvy.

Ak Rusko nebude môcť vyrovnať záväzky z dlhopisov, v každom prípade tým utrpí jeho povesť a môže to byť aj dôvodom, aby niektorí veritelia začali proti Ruskej federácii právne kroky.

„Rusko smeruje k platobnej neschopnosti kvôli sankciám, pretože napadlo Ukrajinu a pácha vojnové zločiny,“ povedal analytik Timothy Ash zo spoločnosti BlueBay Asset Management, kde sa venuje mladým trhom. „Má úplne vo svojej moci, aby určilo, čo sa teraz stane,“ cituje ho denník.

Rusko má veľa devíz, pretože má príjmy z predaja ropy a zemného plynu. Európska únia a niektoré ďalšie západné krajiny vrátane Spojených štátov síce dovoz ruských surovín obmedzujú, Moskva však nachádza odbytiská smerom na východ.

image

Európa dopláca na výpadky nafty. Cítia to už aj viaceré regióny Slovenska

Napríklad India nakupuje ruskú ropu vo výrazne väčších objemoch ako pred vojnou na Ukrajine a využíva nižšie ceny, ktoré si s Moskvou dohodla. Výrazne viac surovín dováža z Ruska aj Čína.

Úroky, o ktoré teraz ide, mali byť zaplatené 27. mája. Ruské ministerstvo financií ich odoslalo do ruského centrálneho depozitára, odkiaľ by za normálnych okolností putovali ďalej do niektorého z medzinárodných vysporiadacích centier, ako je napríklad Euroclear v Belgicku alebo Clearstream v Luxembursku, ktoré zabezpečujú vysporiadanie finančných transakcií pre klientov.

Európska únia na ruský centrálny depozitár na začiatku júna uvalila sankcie, takže západné inštitúcie nemôžu platbu z Ruska prijať.

Moskva úroky zaplatí v rubľoch

Ruskí činitelia, vrátane ministra financií Antona Siluanova, opakovane upozorňovali, že západné vlády sa tak snažia Rusko dotlačiť k umelo vyvolanej platobnej neschopnosti. Navrhli preto, že Moskva úroky zaplatí v rubľoch, pokiaľ sa doláre k držiteľom dlhopisov nemajú ako dostať.

„Oni si môžu hovoriť, čo chcú, ale zmluva je zmluva, a tá jasne uvádza, ako a kedy má byť plnená,“ povedal Ash. „Ako veriteľ len chcete svoje peniaze späť, výhovorky sú bezvýznamné.“

image

Splnili sme si svoje záväzky, tvrdí Kremeľ. Rusko splatilo dolárový dlh v rubľoch

Prezident Vladimir Putin tento týždeň podpísal dekrét, ktorý stanovuje nový mechanizmus pre nadchádzajúce platby v rubľoch. Týka sa to už aj ďalších zhruba 400 miliónov dolárov splatných vo štvrtok a v piatok. Nový spôsob úhrady investorom umožňuje najmä prevádzať ruble na devízy.

Na rozdiel od iných ruských dlhopisov, podmienky tých terajších nezahŕňajú možnosť hradiť splatné čiastky v rubľoch. Aj keď západné sankcie už samy o sebe dávajú Rusku iba malú nádej, že by sa v dohľadnej dobe mohlo vrátiť na medzinárodné dlhopisové trhy, platobná neschopnosť by mohla ešte viac Moskve skomplikovať snahu vydávať dlhopisy, myslia si experti.

Nehľadiac na to, že až budú sankcie zrušené, Rusku sa náklady na obsluhu dlhu aj tak zvýšia.

01 - Modified: 2022-05-25 12:23:58 - Feat.: 1 - Title: Máme peniaze a ochotu. Rusko chce splácať zahraničný dlh v rubľoch 02 - Modified: 2022-06-25 12:56:33 - Feat.: 1 - Title: Kremeľ chce zatiahnuť Bielorusko do vojny. Dnešné útoky sú toho dôkazom, tvrdí Kyjev 03 - Modified: 2022-06-25 07:20:07 - Feat.: 1 - Title: Európa dopláca na výpadky nafty. Cítia to už aj viaceré regióny Slovenska 04 - Modified: 2022-06-24 13:27:39 - Feat.: 1 - Title: Pád Severodonecka: Moskva vnútila Kyjevu svoju taktiku. Hrozí ukrajinskej obrane zrútenie? (analýza)
01 - Modified: 2024-04-16 17:01:47 - Feat.: - Title: Ukrajina eviduje viac než 37-tisíc nezvestných. Pravdepodobne ich však je oveľa viac 02 - Modified: 2024-04-16 14:43:11 - Feat.: - Title: Napätie na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky, varuje Putin. Dúfa, že Izrael nepodnikne odvetu 03 - Modified: 2024-04-16 13:40:19 - Feat.: - Title: Súd v Moskve nariadil vziať do väzby známeho novinára Zygara, ktorý žije v exile 04 - Modified: 2024-04-16 13:29:13 - Feat.: - Title: Zelenskyj podpísal zákon o mobilizácii, má posilniť ukrajinskú armádu 05 - Modified: 2024-04-16 13:08:51 - Feat.: - Title: Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
16. apríl 2024 22:04