StoryEditor

Stavebné sporenie môže dopomôcť k vlastnému bývaniu

26.03.2024, 00:00

Téma bývania je v poslednom čase stále čoraz viac skloňovaná. Finanční experti už pár mesiacov hovoria o stagnácii hypotekárneho i realitného trhu. Pozvoľnému prebudeniu realitného trhu však napomáha, že ceny nehnuteľností klesli oproti roku 2023 v priemere o 15 %. Pre mnohých, najmä mladých, ľudí na Slovensku sú však hypotéky stále pridrahé. Je preto potrebné zamerať sa na včasnú prípravu, nakoľko v súčasnosti už banky neponúkajú 100 % financovanie z celkovej sumy hypotéky, ale zvyčajne len 80 %. Ľudia túžiaci po vlastnom bývaní sa však môžu priblížiť k svojmu cieľu aj vďaka stavebnému sporeniu.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Simplea a spravodajským portálom Peniaze.sk

Ak by sme vzali do úvahy modelovú situáciu, akou je napríklad kúpa nehnuteľnosti, ktorej cena je 100 000 eur, vo väčšine prípadov ľudia automaticky siahnu po možnosti hypotekárneho úveru. Pokiaľ klient splní všetky potrebné náležitosti, štandardne mu banka v tejto situácii poskytne 80 000 eur, z čoho vyplýva, že potrebuje 20 000 eur z vlastných zdrojov. „Nasporenie 20 000 € je možné docieliť za 11 rokov. Dosiahnuť nasporenie tejto sumy môže klient, napríklad, pri odložení si 100 € mesačne a s vhodnou investičnou stratégiou, pri zhodnotení 8 % p.a ročne,“ priblížil hypotekárny a úverový analytik spoločnosti Simplea Peter Horčiak.

Dopomôcť k vytúženému cieľu môže aj sporenie rodičov, pretože v oblasti financií je najsilnejším faktorom práve čas. Ak už dnes rodičia začnú s odkladaním peňazí, aj keď v nižšej sume, tak práve vďaka dlhšiemu času sporenia docielia zaujímavý výnos a tým aj prípravu na vlastné bývanie pre ich deti.

 

 

Nájdite si najvýhodnejšiu hypotéku na trhu ešte dnes.

 

Jednou z možných alternatív prípravy na vlastné bývanie môže byť aj stavebné sporenie. Ukazuje sa, že práve v období stagnácie trhu a v čase drahých hypoték je tento finančný produkt medzi Slovákmi vyhľadávaný. „Počas minulého roka si ľudia uzavreli 70 256 zmlúv stavebného sporenia, čo je o 29 % viac ako v roku 2022. Objem cieľových súm vzrástol o 42 % a presiahol 2 miliardy eur. Záujem o stavebné sporenie pre deti sa v roku 2023 zvýšil ešte výraznejšie. Rodičia uzavreli svojim deťom o 60 % zmlúv stavebného sporenia viac ako v roku 2022,“ prezradila Katarína Horváthová z Prvej stavebnej sporiteľne.

„Stavebné sporenie je sporiaci produkt, ktorý sa riadi zákonom o vkladoch. Zjednodušene povedané, stavebným sporením sa pripravujeme do budúcna na riešenie možnej otázky financovania bývania. Pričom hypotéka je úverový produkt, ktorý sa využíva často na nadobudnutie nehnuteľnosti alebo na iný účel spojený s bývaním. Najčastejšie sa volí pri kúpe, rekonštrukcii, refinancovaní, výstavbe či predaji medzi spriaznenými osobami,“ dopĺňa P. Horčiak

Výhodou stavebného sporenia je, že kombinuje sporenie a úver na financovanie bývania. Počas fázy sporenia si klient šetrí vlastné finančné prostriedky, ktoré zhodnocuje príslušnou úrokovou sadzbou. Sám si na základe vlastných finančných možností určí, ako dlho bude sporiť a akú výšku vkladov bude odkladať na tieto účely. Po skončení fázy sporenia môže klient na pokrytie zostávajúcej sumy využiť výhodný stavebný úver s úrokovou sadzbou, ktorá je  garantovaná a nemenná počas celej doby splácania. Má tak istotu výšky splátok na celé obdobie splácania, čo mu umožňuje lepšie rozvrhnúť narábanie s rodinným rozpočtom, a to bez nepríjemných prekvapení.

image
Shutterstock

Zabúdať netreba ani na štátnu prémiu, ktorá je formou podpory od štátu pre ľudí, čo si šetria na bývanie prostredníctvom stavebného sporenia. „Aby sporiteľ získal 70 eur v podobe štátnej prémie, je potrebné vložiť v roku 2024 na stavebné sporenie 1 000 eur. Výška štátnej prémie tak môže dosiahnuť až 7 % z ročného vkladu a úspory na nové bývanie budú vďaka tomu rásť ešte rýchlejšie,“ upresňuje K. Horváthová.

Stavebné sporenie často využívajú rodičia, ktorí chcú svojim deťom uľahčiť vstup do dospelosti a pomôcť im so získaním prvého vlastného bývania. Stavebné sporenie pre deti má niekoľko výhod. Prvá zmluva o stavebnom sporení do 6. roku dieťaťa je bez poplatku za uzatvorenie. Dieťa môže tiež získať štátnu prémiu, ktorá v tomto roku dosahuje až 7 % z vkladu, maximálne 70 € ročne. Na získanie plnej výšky štátnej prémie je potrebné vložiť na stavebné sporenie v tomto roku 1 000 eur.  Získať ju môže každý stavebný sporiteľ do veku 18 rokov, bez skúmania príjmu rodiča, resp. zákonného zástupcu. Po dosiahnutí dospelosti a splnení podmienok má dieťa nárok na získanie výhodného stavebného úveru, ktorý doplní chýbajúce prostriedky do výšky cieľovej sumy.

Investovanie či šetrenie je však veľmi individuálne. Základom je, aby si klienti ujasnili, s akým cieľom si chcú peniaze odkladať a tiež, v akom časovom horizonte. No investovanie do fondov a stavebné sporenie sa nevylučujú. „Ak je klient konzervatívnejší a do budúcna uvažuje o tom, že bude potrebovať riešiť svoje bývanie, tak mu stavebné sporenie odporúčam. Pokiaľ klient vie opustiť svoju zónu komfortu a chce vlastné prostriedky zhodnotiť viac, odporúčam mu investovať do podielových fondov alebo iných investičných nástrojov,“ uzatvára Peter Horčiak zo spoločnosti Simplea.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
21. apríl 2024 16:43