StoryEditor

Akcie alebo dlhopisy? Dôležitý je investičný horizont

15.09.2023, 00:00

Dlhodobo prevládal názor, že na úspešnú investíciu do akcií a prvým výnosom z nej stačí päť až sedem rokov. V súvislosti s aktuálnym vývojom na trhoch sa vynára otázka, či nie je investičný horizont päť až sedem rokov prežitkom.

Dôvod, prečo by sa mal investičný horizont na nákup akcií meniť, neexistuje. „Myslieť si, že sa odrazu zmenila doba a akcie zrazu nebudú v priemere rásť, je odvážna myšlienka, na ktorej už v histórii stroskotalo mnoho investorov. Blíži sa k názoru, že je možné načasovať trh. Akciové trhy sa však už mnohokrát zatriasli a napokon sa vždy vynorili nové, progresívne firmy, ktoré posunú ocenenie opäť vyššie,“ povedal Marek Jošt, investičný analytik finančno-poradenskej spoločnosti Simplea.

Doba praje dlhopisom

Podľa Mareka Jošta naopak platí, že jediné, čo sa za posledný rok zmenilo, sú výnosy kvalitných dlhopisov. Ako príklad uvádza slovenské štátne dlhopisy, ktoré v súčasnosti zarábajú 3,5 – 4 %. Po dlhých rokoch nízkych úrokových sadzieb sa tak stali opäť zaujímavým doplnkom vyvážených portfólií. „To znamená, že prvýkrát za posledných desať rokov sú opäť väčšou konkurenciou akciám,“ dodal M. Jošt.

 

 

Investujte a ochráňte svoje peniaze pred infláciou.

 

Ako to vidí trh

Poučka o úspešnej investícii v horizonte piatich až siedmych rokov sa opiera o predpoklad striedania hospodárskeho cyklu v podobnom časovom intervale. „Akcie spoločností z rôznych odvetví ale reagujú na udalosti v ekonomike inak. Príkladom môže byť uťahovanie menovej politiky z minulého roku. Zatiaľ čo sa akcie amerických technologických spoločností prepadali, poisťovne profitovali z vysokých sadzieb,“ vysvetlil Marek Jošt. Ako dodal,  predpokladá, že sa finančné trhy v nasledujúcich rokoch stabilizujú a vrátia sa k výraznejšiemu rastu. Je potrebné spomenúť, že stále pretrvávajú obavy z recesie a jej vplyvu na ekonomiku ako v USA, tak aj v Európe. Na druhej strane sa však na oboch kontinentoch pozitívne vyvíja trh práce, ktorý zostáva v tomto prostredí stabilný. Pozitívne boli aj nedávno zverejnené polročné výsledky firiem, ktoré dosiahli vyššie zisky, ako sa očakávalo.

 „Firmy, ktoré boli postavené na predpoklade, že všetko bude rásť do nebies a úvery budú takmer zadarmo, zaniknú a na ich miesto nastúpia zodpovedné spoločnosti, ktoré stavili na kvalitné riadenie a mali reálnejší prístup k odhadu tržieb. Vo výsledku sa akciové trhy vydajú s novou kvalitou opäť smerom nahor,“ povedal analytik Simplea.

image
Shutterstock

Základom je aktívna správa investícií – čo je spôsob investovania, ktorý sa snaží dosiahnuť vyššie zhodnotenie ako je trhový priemer. Správcovia investícií sa rozhodujú o tom, ktoré akcie, dlhopisy alebo iné aktíva kúpiť alebo predať na základě vlastnej analýzy a stratégie. Aktívna správa investícií je určená pre investorov, ktorí chcú maximalizovať svoje zisky, sú ochotní podstúpiť vyššie riziko a častokrát platiť aj vyššie poplatky za služby správcu.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Simplea a spravodajským portálom Peniaze.sk

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
30. apríl 2024 21:22