StoryEditor

Šliapnutie na morského ježka bolí a je drahé

08.08.2023, 00:00

Kartičku poistenca si na domácu či zahraničnú dovolenku pribalí každý. Dostupnú a plne hradenú zdravotnú starostlivosť s pomocou asistenta nám však zabezpečí cestovné poistenie. A platí to aj v prípade šliapnutia na morského ježka.

Zdravotnícke zariadenia v krajinách Európskej únie, Európskeho hospodárskeho priestoru, vo Švajčiarsku, Macedónsku a v Srbsku majú poistencovi zo Slovenska zabezpečiť rovnaký rozsah zdravotnej starostlivosti ako svojim obyvateľom. S hradením zdravotnej starostlivosti v zahraničí, respektíve v krajinách únie to nie je také jednoznačné ako sa na prvý pohľad môže zdať. 

„Pre túto starostlivosť platí, že ju musí poskytovať zmluvný lekár zahraničnej zdravotnej poisťovne alebo štátne zdravotnícke zariadenie aj našich občanov sa týka prípadná finančná spoluúčasť v danom štáte,“  upozorňuje na špecifiká úhrad zdravotnej starostlivosti v EÚ na kartičku EHIC (Európsky preukaz zdravotného poistenia) poistný analytik finančno-poradenskej spoločnosti Simplea Peter Szoistok.

Nie každá krajina hradí z verejného zdravotného poistenia liečbu v takom rozsahu ako na Slovensku. K častým spoluúčastiam patrí v štátoch únie napríklad regulačný poplatok za návštevu lekára, poplatok za hospitalizáciu či vystavenie receptu na lieky.

„V týchto prípadoch poisťovňa výdaje poskytovateľovi služby v zahraničí nepreplatí. A teda ich ani nevykáže, respektíve nepreúčtuje zmluvnej poisťovni v Slovenskej republike. Idú tak na vrub ošetrovanej osoby,“ hovorí Peter Szoistok.

 

 

Nešťastie nechodí po horách! Buďte pripravení, poistite sa ešte dnes.

 

Cestovné poistenie vyrovná spoluúčasť za starostlivosť

Jedinou cestou, ako sa vyhnúť plateniu sumy za spoluúčasť, ktorá môže narásť až do výšky tisícok eur, je cestovné pripoistenie. „EHIC nepokrýva povinnú spoluúčasť za zdravotnú starostlivosť, hospitalizáciu a repatriáciu. V prípade poskytnutia ošetrenia nezazmluvneným zariadením domáca zdravotná poisťovňa uhradí náklady v slovenských cenách,“ upozorňuje na ďalšie špecifiká využívania zdravotnej starostlivosti v krajinách EÚ poistný analytik.

V prípade dovolenky mimo Európskej únie považuje Peter Szoistok uzatvorenie komerčného cestovného poistenia za absolútnu nevyhnutnosť, za dobré považuje cestovné poistenie aj pri ceste do krajiny EÚ. K úrazom a ochoreniam totiž často dochádza práve na dovolenkách.  „Každý rok vyhľadá niektorý z našich klientov na dovolenke v zahraničí lekára. Často sa to stáva napríklad, po šliapnutí na morského ježka na dovolenke v Chorvátsku, kde ich je na kamennom dne požehnane,“ hovorí.

Pravdou je, že na rozdiel od iných stredomorských krajín, turisti v Chorvátsku na morských ježkov narážajú bežne aj na preplnených plážach. Je to tým, že v Chorvátsku prevažujú okruhliakové a kamenisté pláže a práve na nich sa morským ježkom veľmi dobre darí a radi sa na ne uchytávajú.

image
Shutterstock

Ošetrenie rany po šliapnutí na ježka vyjde na stovky eur

Tým, ktorí majú po šliapnutí na morského ježka trošku šťastia, sa podarí jeho bodliaky vytiahnuť z kože celé a bez neskorších následkov. Nakoľko sa však zvyčajne špička bodliaka v koži zalomí a miesto sa zapáli, vyhľadá väčšina zranených pomoc lekára už na dovolenke.

„Každý rok sa niektorý z našich klientov, často práve v Chorvátsku, obráti kvôli šliapnutiu na ježka na miestnych zdravotníkov, ktorí musia bodliaky odstraňovať chirurgicky,“ hovorí Peter Szoistok s tým, že v tom momente nikto z nich nerieši, či je dané zdravotnícke zariadenie zmluvne napojené na verejný zdravotný systém alebo na to, aká vysoká bude spoluúčasť za starostlivosť.

„Minulý rok zaplatila v letovisku Makarska jedna klientka za ošetrenie svojho syna, ktorý šliapol na morského ježka, v prepočte približne 250 eur,“ upozorňuje Peter Szoistok s tým, že platila úplne zbytočne.

Podľa jeho slov stačilo pre celú rodinu dohodnúť na dva týždne strávené v chorvátskej Dalmácii cestovné poistenie za pár eur. Práve to by rodinu ochránilo pred rizikom finančnej spoluúčasti na ošetrení. A aj pred situáciou, keď nezazmluvnené zariadenie v zahraničí požaduje od pacienta platbu v hotovosti priamo na mieste s tým, že si neskôr preplatenie nákladov vybaví na Slovensku vo svojej poisťovni. Tá ich však preplatí len do výšky úhrad platných v Slovenskej republike. Cestovné poistenie tak v zahraničí ponúka oveľa širšie krytie rizík pre celú rodinu, navyše s asistenčnou službou na telefóne, dodáva analytik Simplea.

„Dobré je tiež vedieť, že na cestovné poistenie poskytujú niektoré komerčné poisťovne klientom zdravotných poisťovní pomerne výrazné zľavy, preto sa určite oplatí sledovať ponuku vašej zdravotnej poisťovne,“ uzatvára Peter Szoistok.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Simplea a spravodajským portálom Peniaze.sk

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
02. máj 2024 12:11