Martin Jančo pri prevzatí ocenenia TÜV SÜD Výnimočná firma TÜV SÜD
StoryEditor

Slovenská firma prináša technologické inovácie využiteľné v logistike, ale i vo vesmírnom programe

21.06.2023, 00:00

Vyvíjajú technológiu, ktorá umožní pohyb prieskumného vrtuľníka po Marse. Podobne, ich drony budú už tento rok počítať v skladoch tovar. Vlastné transportné logistické systémy aj dnes šetria CO2, ale aj iné podstatne škodlivejšie splodiny, ktoré vychádzajú z výfukov kamiónov.

Firma M2M Solutions je držiteľom ocenenia TÜV SÜD Výnimočná firma v oblasti inovácií. O „vesmírnom programe“ firmy ale aj o logistike sme sa rozprávali s Martinom Jančom, CEO spoločnosti.

Dostali ste ocenenie za Inovácie, aké inovácie boli u vás kľúčové?

Kľúčové sú tie inovácie, ktoré vyriešia výzvy našich zákazníkov, alebo našej firmy. Pokiaľ mám byť viac konkrétny, našim zákazníkom poskytujeme efektívne riešenia, ktoré zodpovedajú ich konkrétnym potrebám a problémom v oblasti logistiky. Nám, ako firme, zas inovácie umožňujú zrýchliť procesy a zlepšiť výsledky nášho úsilia, napríklad pri príprave ponuky pre zákazníka, alebo pri odhade rozpočtu na projekt.

Ako vnímate toto ocenenie, čo to pre vás, ako pre firmu znamená?

Sme radi za každé ocenenie, ktoré potvrdzuje našu snahu a úsilie. Byť inovatívny je energeticky náročné, preto vnímame aj toto ocenenie, ako určitú satisfakciu za našu snahu o inovatívnosť.

Vráťme sa trochu dozadu v čase, ako vznikla vaša firma, aký bol jej vývoj, prípadne kedy nastali významné zmeny?

Naša firma vznikla pred jedenástimi rokmi, už vtedy sme chceli vyvíjať a predávať vlastné produkty, ktoré pomáhajú riadiť výrobu a logistiku. Bol to dôsledok ukončenia našej predchádzajúcej práce, keď sme pre firmu Siemens vyvíjali telekomunikačné technológie, ktorých vývoj firma Siemens, po nástupe spoločností z Ázie, zanechala.  Situácia viedla k prepúšťaniu a ja som sa začal zamýšľať na spôsobmi, ako využiť potenciál a zároveň ochrániť tím ľudí z oddelenia. Tak vznikla firma M2M Solutions.

Ste technologická softvérová spoločnosť, ako vidíte vašu budúcnosť, čo by mohlo byť kľúčovým pre ďalší rozvoj firmy?

Chceme pokračovať v rozširovaní nášho portfólia, ale už viac organicky. Sústredíme sa na rozvíjanie opakovateľnosti predaja našich produktov a zároveň začíname ponúkať naše hlavné produkty ako službu. Namiesto licencií si zákazník zaplatí iba mesačný poplatok. Koncept bude podobný  ako v prípade platby za telefón, mesačný paušál a dodatočné služby nad rámec paušálu. Predaj produktov týmto spôsobom nám umožní výrazne zrýchliť priberanie nových zákazníkov a zrýchliť rozšírenie nášho pôsobenia na rôzne trhy. Prvým z produktov  predávaných novým spôsobom bude riešenie greenTLS (zelené služby transportnej logistiky), ktoré je určené pre podniky na zefektívnenie ich prepravných procesov. Spustenie prvej verzie služby plánujeme tento rok v septembri.

 

Pôsobíte vo viacerých krajinách sveta, kde a ako prebiehala vaša „expanzia“ von, do sveta?

Naše produkty sme predali už na tri kontinenty a okrem toho sme založili obchodnú pobočku v nemeckom Mníchove. Napriek tomu je Slovensko naša kuchyňa, čiže každý produkt tvoríme doma, v domácom prostredí a až následne pristupujeme k prvým nasadeniam do zahraničia. Úspech v zahraničí pre nás znamená v prvom rade úspech doma, tu treba začať. Preto sa momentálne sústredíme hlavne na Slovensko. Môže sa to zmeniť so spustením  služby greenTLS, ktorá bude dostupná pre celý svet.

A „pôsobíte“ už dokonca aj mimo našej planéty, aký je „váš vesmírny program“, priblížte nám ho?

Áno, vesmír je pre nás veľmi dôležitý, pomáha nám neustále inovovať. Ako som už spomínal, tvorba inovácií je energeticky náročná a vesmír nám pomáha s financovaním našich inovácií v logistike. Konkrétny príklad ako sa to dá urobiť, je projekt SENAV, ktorý bol financovaný z najväčšieho R&D EU fondu Horizont 2020. Jedná sa o projekt, ktorého cieľom je vytvoriť technológie pre prieskum vo vesmíre. Náš konkrétny zámer je vrtuľník, ktorý bude pomáhať s objavovaním planéty Mars. Poviete si, čo má vrtuľník na Mars spoločné s logistikou? Majú spoločné to, že ani na Marse, ani v sklade nie je signál GPS (globálneho lokalizačného systému), čiže potrebujú iný spôsob orientácie v priestore. Práve spôsob vlastnej lokalizácie a vytvárania si mapy v neznámom teréne je naša úloha v projekte SENAV. Technológiu lokalizácie následne využijeme v skladoch, kde budú naše vrtuľníky, alebo skôr drony, počítať tovar a hľadať bezpečnostné riziká spojené s umiestnením tovaru v sklade.

Okrem toho sa snažíme o diverzifikáciu našich produktov pre space doménu. Darí sa nám to hlavne s našim riadením skladov, kde sme dokonca dostali grant od ESA na zadefinovanie určitého štandardu pre space doménu, čo považujeme za veľkú česť a príležitosť presadiť sa.

Riešite riadenie celého dodávateľského reťazca pre firmy, aké konkrétne veci to zahŕňa, aké sú tie konkrétne príklady z praxe?

V jednoduchosti si môžete predstaviť cestu súčiastky na výrobnú linku v továrni. Najskôr ju niekto objedná, potom sa vybaví preprava, následne sa preprava zrealizuje a súčiastka sa prepraví do továrne, kde sa pri prebratí skontroluje a naskladní do skladu. Neskôr sa na základe výrobného predpisu súčiastka pripraví do výroby ako súčasť výrobnej dávky pre konkrétny výrobok, alebo konkrétny typ výrobku. Táto dávka, alebo kit sa prepraví na výrobnú linku, kde sa použije na výrobu výrobku. Existuje aj spätný proces, čiže hotový výrobok presuniem najskôr do skladu a neskôr ho expedujem do distribučného centra, resp. do obchodu. Poskytujeme teda komplexné riadenie celého tohto procesu pomocou našich produktov.

Čo by sme o vašej firme ešte mali vedieť, čo je pre vás dôležité povedať..?

Za kľúčové považujem povedať, že sme green. Hovoril som, že správna inovácia dokáže vyriešiť problém. Vyšší level pohľadu na vec je, že za akú cenu daný problém vyrieši? Naša sila spočíva v tom, že kladieme dôraz na život a ochranu životného prostredia.  Systémy, ktoré vyvíjame, šetria prírodu. Skladové systémy šetria papier až na úrovni 90 stromov za rok na jedno konkrétne pracovisko. Transportné logistické systémy šetria CO2, ale aj iné podstatne škodlivejšie splodiny, ktoré vychádzajú z výfukov kamiónov. Sme veľmi radi, že si zákazníci začínajú stále viac uvedomovať túto problematiku, pretože máme množstvo inovatívnych nápadov ako šetriť našu budúcnosť ešte viac.

 

Článok vznikol v spolupráci s firmou M2M Solutions.

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
02. máj 2024 19:13