Kristína Zaťko Jarošová, riaditeľka stredoeurópskeho fondu súčasného umenia ART FOND365.bank
StoryEditor

Trh s umením zažíva digitálnu revolúciu

20.06.2022, 13:00

NFT sa stalo svetovým trendom v oblasti umenia a v súčasnosti je vyzdvihované ako digitálna odpoveď na zberateľské predmety. Ide o efektívny spôsob, ako zaistiť trvácnosť diel pre ďalšie generácie a potvrdiť originalitu, tvrdí Kristína Zaťko Jarošová, riaditeľka stredoeurópskeho fondu súčasného umenia ART FOND.

Človek bez skúseností s investíciami či so samotným umením si len ťažko predstaví, čo také NFT umenie znamená. O čo teda vlastne ide a ako to celé funguje?

NFT sa stalo svetovým trendom v oblasti umenia a v súčasnosti je vyzdvihované ako digitálna odpoveď na zberateľské predmety. Vďaka zápisu v blockchaine umožňuje tiež obchodovať s originálom digitálneho diela v online prostredí. NFT funguje na princípe rovnakej technológie ako kryptomeny, ale na rozdiel od bitcoinu každá jednotka NFT reprezentuje jednu unikátnu digitálnu položku. Môže mať podobu videa, obrázka, tweetu, zvuku a podobne. Pomocou kryptomien, ako napríklad ethereum, sú NFT diela jednoducho obchodovateľné na platformách ako OpenSea, Rarible, Foundation, SuperRare, Nifty Gateway a iných.

Aké sú výhody tohto digitálneho typu umenia pred fyzickým?

Okrem toho, že s NFT umením sa dá v digitalizovanej podobe jednoducho obchodovať aj z pohodlia domova, majú tieto diela aj nízke nároky na udržiavanie, transport a skladovanie. Je to tiež efektívny spôsob, ako zaistiť ich trvácnosť pre ďalšie generácie a potvrdiť originalitu. S využitím digitálnych plôch, ako sú napríklad LED obrazovky či iné nosiče, pritom tieto diela nemusia ostať zapísané len na takzvanom tokene ich majiteľov – zberateľov, ale môže si ich pozrieť aj široká verejnosť. Navyše pri NFT dielach je overiteľné, či ide skutočne o originál diela a dokáže ho previazať nielen s vlastníckymi, ale aj s licenčnými právami.

Čo tieto zmeny budú znamenať pre vývoj svetového umenia a kultúry? Nie je digitalizácia čiastočne aj hrozbou pre umenie, ktoré poznáme dnes?

Ako hrozbu pre umenie to nevnímam, skôr ako podporu jedného smeru, kam sa prirodzene uberá. NFT vrátilo vietor do plachiet mnohým profesionálnym umelcom, ktorí sa ocitli na akomsi „mŕtvom bode“. Teraz majú k dispozícii otvorené, profesionálne a globálne platformy na prezentáciu a predaj digitálneho umenia, ktoré dokáže byť overiteľným originálom. Ukazujú tak užitočnosť technológie blockchain aj pre širšiu spoločnosť.

NFT umožňuje umelcom nielen obísť tradičný galerijný systém, ale aj nastaviť si percentá z opätovného predaja diela, čo je veľkou výhodou. Netreba však zabúdať, že žiadne médium nie je samospasiteľské a aj napriek prvotnému zberateľskému „boomu“ budú aj pri tomto formáte dôležité vizuálne aj obsahové kvality, jedinečnosť a inovatívnosť.

image
Moon

Ako na NFT umenie reaguje trh? Je o tokeny záujem?

Úspech NFT ťaží zo situácie na trhu s umením, ktorá sa minimálne posledné desaťročie mení. Technologické možnosti, vstup mladšej generácie a napokon aj pandémia dopomohli k tomu, že svet si zvykol nakupovať umenie online. Najväčšia expanzia však nastala až v posledných dvoch rokoch.

Zaujímavý je aj fakt, že NFT umenie pritiahlo do sveta obchodu s umením obrovskú novú komunitu klientov, z ktorých takmer 60 percent bolo pod 40 rokov. To prezrádza, že trh s umením má zaujímavý potenciál.

V porovnaní s globálnym trhom umenia, kde bol napríklad v roku 2021 celkový objem predaja okolo 65 miliárd dolárov, je trh s NFT ešte relatívne malý.

Od roku 2019, keď predaj NFT dosiahol okolo 4,6 milióna dolárov, však zaznamenal prudký nárast. Na konci minulého roka toto číslo predstavovalo pozoruhodných 11,1 miliardy dolárov.

NFT zároveň zaujalo aj renomované múzeá, galérie a novovznikajúce virtuálne múzeá, ktoré sa tomuto umeniu začínajú venovať a dopomôžu stanoviť mu kvalitatívne štandardy.

image
Moon

Akú rolu v celej problematike zohráva ART FOND?

ART FOND je zbierka kľúčových predstaviteľov slovenskej neo-avantgardy a súčasného vizuálneho umenia druhej polovice 20. storočia. Táto inštitucionalizovaná platforma slúži na systematické budovanie a zhodnocovanie kvalitnej zbierky umenia.

Minulý rok sa dostala plne do vlastníctva 365.bank, stala sa súčasťou jej skupiny a je tak jednou z najväčších bankových zbierok súčasného umenia na Slovensku. To jej prináša nielen akúsi „ochrannú ruku“, ale aj nové možnosti v jej budovaní a prezentovaní. Spojenie s ART FONDOM sme oslávili spoločným umeleckým projektom – podporením vzniku prvých NFT diel na Slovensku od uznávaných slovenských výtvarníkov.

Na akých umelcov sa zameriavate a prečo?

Základ NFT zbierky sme postavili na etablovaných slovenských výtvarníkoch, ktorí organickým spôsobom dopĺňajú zbierku ART FOND a zároveň sú priekopníkmi umenia nových médií na Slovensku.

Oslovili sme napríklad slovenského výtvarníka Vladimíra Havrillu. Vytváral prvé digitálne grafiky už od 90. rokov a od začiatku túžil po tom, aby ich nemusel prezentovať na papieri či plátne, ale v plnej kvalite a digitálne. Aj preto bol nadšený týmto projektom. Jeho diela v NFT podobe sú vystavené v pobočkách 365.bank, kde sú dostupné aj širokej verejnosti. Zúročuje v nich svoje sochárske cítenie a zaujíma sa o svet umenia, virtuálnu podobu človeka či premenu hmoty v akomsi metafyzickom časopriestore.

Ďalším zaujímavým autorom v NFT zbierke je Daniel Fischer. Tiež patrí medzi prvých slovenských výtvarníkov, ktorí v 80. rokoch rozvíjali počítačovú grafiku. Dopomohlo mu k tomu aj šťastie, že jeho brat začal v tom období pracovať vo Výskumnom výpočtovom stredisku OSN v Bratislave, vďaka čomu sa vedel dostať k vtedy jednému z najvýkonnejších počítačov v ČSSR. Aj napriek tomu, že mal stotinu výkonu dnešných počítačov, bol umiestnený na celom poschodí pracoviska.

image
Moon

Umelci majú v súčasnosti problém presadiť sa. Zaradenie sa do vysokého umenia a získanie rešpektu umeleckej obce je na dlhé lakte. Môže tento nový trend pomôcť aj takzvaným no-name autorom?

Na jednej strane vidíme, že poprední tvorcovia v oblasti digitálneho umenia sa ľahšie dostávajú do „vysokého“ umenia a ich vplyv raketovo rastie aj u doteraz tradičných zberateľov umenia. Do veľkej miery tu dokáže zavážiť aj vplyv sociálnych médií, čo doteraz tiež nebolo také dôležité. Príkladom je aj do predminulého roka relatívne neznámy umelec Beeple, ktorý predal NFT cez aukčnú sieň Christie's v hodnote 69,3 milióna dolárov.

Na druhej strane by som však nemala veľké ilúzie, lebo napokon sa zberateľské pole veľkých hráčov zúži na úzku skupinku „vyvolených“, ktorí majú silné marketingové zázemie a aj podporu prestížnych umeleckých inštitúcií, galérií a aukčných domov.

Aké sú nevýhody, respektíve riziká, ktoré sa môžu pri kúpe/predaji NFT objaviť? Čoho sa vyvarovať?

Pri NFT umení treba brať do úvahy aj riziká, ktoré so sebou digitalizácia prináša. Rátať treba aj s možnosťou, že platforma s úložiskom, kde máte svoj NFT token, môže skrachovať a vy sa nedostanete k „dokladu“, že ste vlastníkom originálu nejakého diela. Preto je potrebné vyberať si seriózne a overené spoločnosti.

Treba si tiež dávať pozor aj na falošné diela spojené s falošnou identitou predávajúcich, ktoré tu môžu byť ťažšie overiteľné.

Ďalšia vec je, že platformy ponúkajúce NFT sú ešte len na začiatku svojho fungovania. Tým, že sú spojené s kryptomenami, prejdú ešte viacerými volatilnými obdobiami prudkých nárastov i pádov.

Mnohí považujú NFT za nafúknutú bublinu, prípadne špekuláciu v kryptosvete, obohatenú o pridanú vnútornú hodnotu a príbeh. Čas ukáže, kam sa to bude uberať, ale možnosti, ktoré sa otvárajú pre investorov ochotných riskovať, sú nepochybne zaujímavé.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
10. máj 2024 03:47