StoryEditor

ASUS sľubuje notebook budúcnosti už dnes. Dizajnér počítačových hier urobil profesionálny test

14.03.2024, 00:00

K slovu sa dostáva generácia, ktorá už s počítačom vyrástla. A ak si už nejaký vyberá, chce vynikajúci notebook na prácu, ale nároky hráča v sebe nezaprie. Náročné?

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou ASUS.

ROG Zephyrus G16 si môžete zobrať do práce, cestovať s ním, pozerať na ňom filmy a žiť svoj digitálny život, a ak vás budú deti poslúchať, dostanú ho na narodeniny a budú hráčske hviezdy. Má to byť hráčsky notebook pre mužov a ženy v biznise a my sme chceli vedieť, či obstojí v náročnom teste.

Hľadali sme recenzenta, ktorý dá Zephyrusu „zabrať“

Andrej Pisarčík sa venuje dizajnu počítačových hier aj vývoju hier a aplikácií pre virtuálnu realitu. Na doktorandskom štúdiu na Žilinskej univerzite sa začína špecializovať aj na spracovanie obrazu s využitím neurónových sietí. Jeho snom je mať pri sebe partnerov, s ktorými by vedel ľudom „prinášať herné zážitky, ale aj také mimo počítačového sveta“.

Ako sám o sebe hovorí: „Herné zariadenia mám v rukách už od raného detstva. Aj napriek tomu, že som bol väčšinu času vonku s ostatnými deckami, stále som mal prístup k počítačom a konzolám. V dvanástich rokoch som sa prvýkrát stretol s notebookom s procesorom Intel Core i7 720QM v kombinácii s grafickou kartou GTX 330M od NVIDIA. Prvé hry na tomto stroji boli niečo úžasné a neskôr som sa predral džungľou viacerých výpočtových jednotiek. Popri tom som mal vždy možnosť mať aspoň na krátky čas pod palcami zariadenia, ktoré disponovali aj tými najnovšími procesormi a grafickými kartami.“

image
ROG Zephyrus G16

Andrejov hráčsky víkend

Počas víkendu som mal možnosť otestovať ROG Zephyrus G16 s OLED displejom. Model disponoval najnovším procesorom Intel Core 9 Ultra 185H s AI akcelerátormi a grafickou kartou NVIDIA RTX 4090 16 GB.

Táto kombinácia dokonalo pohltí používateľa do digitálneho sveta zobrazenom na 16" OLED displeji s rozlíšením 2 560 x 16 00 pixelov, obnovovacou frekvenciou až 240 Hz a jasom (ne)uveriteľných 500 nitov.

Dizajn notebooku a svetlé vyhotovenie pôsobí čistotou a poctivým spracovaním. Celohliníkové šasi a vonkajšia konštrukcia pomáhajú odvádzať teplo a dosiahnuť tak lepšie chladenie oproti konkurentom.

Tenké telo notebooku, RGB podsvietená klávesnica a na zadnej strane obrazovky nádherný svetelný pás pôsobia až futuristicky. Chýbajúca numerická klávesnica mi nijako neprekáža a taktiež menšie tlačidlá šípok na klávesnici neuberajú ani z produktivity, ani z krásy

Zvuk šíriaci sa do priestoru ma pohltil počas hrania vďaka svojej frekvenčnej hĺbke a čistote. Už len pri spustení notebook vydá uvítací tón, ktorý zachytil pozornosť mojich uší.

Prítomnosť ultrarýchlych portov 2x USB-A a 2x USB-C je veľmi kľúčová pre dnešné zariadenia a HDMI port pre rýchle pripojenie sekundárnej obrazovky dopĺňajú toto zariadenie na najvyšší možný level využiteľnosti. Chýbajúci Ethernet port RJ-45 sa dá jednoducho vyriešiť dokúpením USB-C docku alebo HUBu, ktoré už predstavujú bežnú súčasť moderných notebookov.

Chod notebooku je tichý, avšak pri maximálnom zaťažení už počuteľný je. Treba však vziať do úvahy nízku hmotnosť 1,85 kilogramu a hrúbku len 1,49 centimetra.

image
ROG Zephyrus G16

To, čo robí život s notebookom krásnym

Je dôležité podotknúť, že Zephyrus je výborne optimalizovaný systém pre zábavu aj prácu, žiadne výpadky, zamŕzanie a ani neprirodzené artefakty, ktoré by negatívne ovplyvňovali chod a zážitok z používania.

Aby som nezabudol na veľké benefity tohto notebooku, tak okrem nádherného obrazu, živého priestorového zvuku a nadčasového dizajnu treba vyzdvihnúť jeho nízku spotrebu energie.

Pri najvyšších záťažiach, ktoré mohli tento notebook stretnúť počas víkendu u mňa, spotreba CPU neprekročila 95 W a spotreba GPU nepresiahla 115 W. Dokopy aj so spotrebou zvyšných komponentov systému sme sa nedostali nad príkon 220 W.

Ponorme sa do zážitkov počas hrania hier

Schválne sme si vybrali na testovanie hru, ktorá je označovaná za najnáročnejšiu z hľadiska hardvérového vybavenia Alan Wake 2. Na ich oficiálnej stránke sa môžete dočítať optimálne požiadavky, ale netreba zabudnúť, že to sú požiadavky hlavne pre desktopové zariadenia.

Notebooky majú rozmerové limity, ktoré následne ovplyvňujú teploty a tie ovplyvňujú výsledný výkon systému. No ROG Zephyrus G16 zvládol túto hru na známku 1++.

Napriek vysokým teplotám 89 °C od CPU a 74 °C od GPU pri prispôsobení nastavení hry pre maximálny detail obrazu sme dosahovali najmenej 34 FPS bez sekaní a výpadkov a v priemere 41 FPS.

Ventilátory stále nešli na maximálne otáčky v móde Turbo, aj keď teploty nám už signalizovali blížiaci sa vrchol. Ak sme nechali grafické nastavenia hry na maximum, ale DLSS sme optimalizovali na výkon, tak sa FPS zvýšili na priemerných 51 s podobnými teplotami systému.

Na záver sme otestovali aj obľúbenú hru širokej verejnosti The Witcher 3: Wild Hunt. Táto hra je na trhu už deväť rokov, ale za posledné dva roky si prešla radikálnymi aktualizáciami umožňujúcimi využívať hardvérový ray tracing na maximum. Vizuál tejto hry na notebooku ROG Zephyrus G16 vyzeral dychberúco a po optimalizovaní DLSS nastavení v hre na výkon sme dosahovali krásnych 115 FPS v priemere.

image
ROG Zephyrus G16

Cinebench testy (čítanie pre tých ozaj náročných)

Výsledky zo Cinebench 2024 testov preukázali kompetetívnosť procesorov Intel Core Ultra 9 185H. Získali 110 bodov v Single-Core teste voči Apple M1 Max a Ultra, ktoré dosiahli 113 bodov.

Multi-Core testy preukázali Intel Core Ultra 9 185H získanie 1 074 bodov v porovnaní s Apple M1 Ultra, ktorý dosiahol 1 625 bodov.

Testy pre GPU ukázali skvelú synergiu integrovanej grafiky procesora Intel s grafikou NVIDIA RTX 4090, ktoré spolu dosiahli až 18 576 bodov.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
18. apríl 2024 21:50