StoryEditor

Slovák skonštruoval energeticky úsporné čerpadlo. Dal si ho premerať na univerzite

05.03.2024, 00:00

Pôsobí, akoby bol vizionár. Pred vyše dvadsiatimi rokmi napísal Pavol Nemeš zo Šurian knihu Rovnica sveta, kde hovoril o umelej inteligencii a poukazoval na nedostatky vo fyzikálnych zákonoch. Pred pár rokmi zostrojil prototyp stroja, o ktorom hovorí, že jeho účinnosť je o tridsať percent vyššia v porovnaní s bežne používanými zariadeniami a pokúša sa ho dostať do praxe.

Článok vznikol v spolupráci s Pavlom Nemešom a Tiborom Macháčkom.

Nie je síce fyzikom či konštruktérom, ale zostrojil zariadenie, ktoré, ako tvrdí, využíva účinky odstredivej sily. Ide o vibračné čerpadlo, ktoré si nechal Pavol Nemeš patentovať na Úrade priemyselného vlastníctva Slovenskej republiky ešte v roku 2021. Nedávno ho dal otestovať na Technickej fakulte Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. „Merania sa uskutočnili certifikovanými meracími prístrojmi na pôde školy za účasti pracovníkov univerzity a bol o nich vytvorený protokol, kde sú zaznamenané hodnoty, ktoré vibračné čerpadlo dosiahlo pri práci. Takéto merania poskytuje univerzita za odplatu, ide približne o 3000 eur,“ objasňuje Pavol Nemeš. Chceli sme vedieť, ako odborníci z univerzity merania zhodnotili. Autor vynálezu tvrdí, že prístroj využíva odstredivú silu, ale fyzikálna teória hovorí o tejto sile ako o fiktívnej, teda zdanlivej, ktorá nepredstavuje výkon a nemožno ju prakticky využívať. „Naša univerzita vykonávala na základe zmluvného vzťahu merania, o ktorých je k dispozícii protokol. Stanovisko expertov z oblasti fyziky nebolo predmetom tejto spolupráce,“ uvádza sa v stanovisku Danky Moravčíkovej, riaditeľky Kancelárie projektových a transferových činností a koordinátorky partnerstiev Kreatívneho centra Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

image

Prototyp vibračného čerpadla

Pavol Nemeš

Čo ukázali merania

Vynálezca hovorí, že podľa protokolu z meraní SPU Nitra, dosiahlo jeho vibračné čerpadlo pri zaťažení vyšší prietok a nižšiu spotrebu ako dosahujú klasické čerpadlá. „Pozrime sa na konkrétne čísla: kým vibročerpadlo spotrebovalo 190 W na pretlačenie 38 litrov tekutiny za minútu, klasické bežne predávané čerpadlo spotrebuje až 340 W nato, aby pretlačilo 19 litrov za minútu. Vibračné čerpadlo teda dosahuje vyšší výkon pri nižšej spotrebe energie. Dokonca jeho spotreba energie pri zvyšujúcej sa záťaži klesá, pričom pri bežných strojoch je to presne naopak, so stúpajúcou záťažou stúpa aj spotreba energie,“ vysvetľuje Pavol Nemeš.

Rozpor medzi vedou a praxou

 Podľa vyjadrenia nemeckého vedca Manuela Ungera z Ústavu energetickej ekonomiky a racionálneho využívania energie Univerzity v Stuttgarte, ktorému Pavol Nemeš ešte predčasom telefonicky referoval o svojom vynáleze, by namerané hodnoty pri skúške čerpadla znamenali, že tu ide o obrovský objav a objaviteľ by si zaslúžil Nobelovu cenu. Profesor Manuel Unger ale samotným meraniam neveril. Snáď teraz, keď Nemešov vynález preskúšali na akademickej pôde pomocou certifikovaných prístrojov, sa mu konečne podarí nevôľu vedcov prelomiť. Na jednej strane sa totiž stretáva s tvrdením fyzikov, že odstredivá sila je iba zdanlivá sila, na strane druhej sa táto sila v priemysle už dávno využíva v zariadeniach, ako sú vibračné dosky, napríklad aj od spoločnosti Bomag. Nemeš hovorí: „Rovnako ako naše vibračné čerpadlo aj vibračné dosky pracujú na princípe využívania odstredivej sily a jej účinky dokonca deklarujú v technických popisoch k zariadeniam.“

image
Pavol Nemeš

Rovnica sveta a vynález

V knihe Rovnica sveta, ktorú Pavol Nemeš napísal v roku 2003, teda pred vyše dvadsiatimi rokmi po silnom duševnom zážitku a svojpomocne vydal v roku 2013, hovorí o tom, že ľudstvo si bude vytvárať umelú inteligenciu. Tá sa mu bude podobať a bude mu pomáhať. Nebolo to v tom čase až tak prevratné, veď vo vedeckých kruhoch sa o umelej inteligencii hovorilo minimálne od roku 1956, ale do bežnej praxe a povedomia ľudí sa dostala len pred pár rokmi. Nemeš v tejto knihe hovorí aj o prepisovaní niektorých fyzikálnych zákonov, čo je na nefyzika dosť odvážne. Ale ako sa neraz v histórii ukázalo, aj nemenné fyzikálne zákony sa postupne prepisovali, menili či dopĺňali. V každom prípade, je na svete jeho prototyp, a ako hovorí, je možné ho využívať pri všetkých priemyselných strojoch, kde ušetrí energiu a tým aj náklady na výrobu. „Dá sa využívať aj na pohon dopravných prostriedkov, kde sa ukazuje až tridsaťpercentná úspora pohonných látok,“ dopĺňa Pavol Nemeš. A to by mohlo stáť za pozornosť.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
09. apríl 2024 13:51