StoryEditor

(Ne)máte na to!

27.09.2022, 00:00

Zelené zdroje energie sú súčasťou všetkých plánovaných, budovaných, ale aj modernizovaných projektov. Dôvodov je hneď niekoľko. Budúce riziko nedostatku energie z bežných zdrojov, rastúce ceny, stále prísnejšia európska a slovenská legislatíva bojujúca s dnešným neúmerným environmentálnym zaťažením, ako aj ekologické svedomie a ekonomické uvedomenie zákazníkov.

Stať sa zo dňa na deň bezemisným prevádzkovateľom je pre väčšinu subjektov nereálne. Výrazné zníženie produkovaných emisií je však ľahšie dostupné, ako si mnohí podnikatelia uvedomujú. Do zelených riešení sa dnes púšťajú aj najväčší konzumenti energií. Medzi príklady sa radia aj giganti ako SPP či košický U. S. Steel.

Argumentácia, že všetko je ľahšie s dostatočnými zdrojmi, je správna, no sú aj výnimky. Takúto výnimku ponúka e-DOME s energetickými službami, ktoré sú so zmluvne zaručenou úsporou zamerané na znižovanie energetických nákladov. Opatrenia spoločnosti pokrývajú oblasť výroby, distribúcie a konečnej spotreby energie.

image
Shutterstock
  

Čo je EPC?

Metóda EPC (Energy Performance Contracting, teda Zmluva o energetickej efektívnosti pre verejný sektor podľa podľa § 18 odsek 6 zákona č. 321/2014 Z.z, alebo pre súkromný sektor Zmluva o dielo s rozšírenými zárukami) je komplexná služba na to oprávneného poskytovateľa, ktorá súborom úsporných opatrení, najmä technologického charakteru, zníži potrebné náklady na energie a spláca sa až z reálne dosiahnutých energetických úspor. Potrebné investície do zefektívnenia energetického hospodárstva teda zákazník spláca až z dosiahnutých úspor na energiách. Táto forma spolupráce sa preto uzatvára na obdobie štyroch až desiatich rokov v závislosti od investičnej náročnosti projektu. Samotné náklady zákazníka sa delia na úsporné opatrenia, financovanie úsporných opatrení a potrebný energetický manažment.    

Okrem toho, že zákazník nepotrebuje žiadny vlastný kapitál na zefektívnenie svojej prevádzky, podieľa sa aj na prípadných dodatočných úsporách dosiahnutých prevádzkovateľom, teda spoločnosťou e-DOME. Naopak, ak by sa pre nepredvídateľné okolnosti poskytovateľovi nepodarilo dosiahnuť zazmluvnené úspory, rozdiel znáša poskytovateľ, čím sa eliminuje investičné riziko zákazníka.

Okrem úspor a modernizácie, teda ekonomického zhodnotenia podnikov a budov, je zjavná aj vyššia atraktivita prevádzok pre zákazníkov a tiež pre zamestnancov. Samozrejmosťou je prínos zo zníženia produkovaných emisií. Zelená energia nie je len ekologická, je aj ekonomická, a najmä vďaka našim službám je dostupná,“ zhrnula generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva ESCO Slovensko Naďa Hartmann.     

Metóda EPC je vhodná pri inštalácii moderných a účinných technologických zariadení, ako sú kotle, tepelné čerpadlá, kogeneračné jednotky, ako aj systémy merania a regulácie, ktoré zaisťujú ekonomickú prevádzku. Pre úplnosť treba dodať, že sa naopak nehodí pre stavebné opatrenia, ako je zateplenie či výmena okien, a to pre výrazne dlhšiu návratnosť potrebných investícií. Nie sú z balíka možných opatrení vylúčené, no ide skôr o doplnkové opatrenia, prípadne sa riešia v kombinácii s inou finančnou službou. 

e-DOME ponúka široké spektrum služieb v troch produktových líniách. Prvou sú energetické služby, prostredníctvom ktorých ponúka optimalizované riešenia zamerané na zníženie nákladov na energie a údržbu modernizáciou systému energetického hospodárenia objektov. Medzi tieto služby patrí aj EPC. 

Druhú líniu služieb tvorí Energetické poradenstvo, ktoré zahŕňa merania rôznych parametrov, analýzu stavu a návrh úsporných riešení podľa individuálnych potrieb zákazníka.

Poslednou produktovou líniou je Energetický monitoring a manažment, ktorý okrem správy zverených systémov pomáha e-DOME aktívne riadiť spotrebu s cieľom minimalizácie budúcich nákladov.

Spoločnosť e-DOME nie je nováčik vo svojom segmente. Počas svojej histórie realizovala desiatky projektov. Ako člen skupiny ESCO Slovensko má spoločnosť silné zázemie v energetickom sektore a je držiteľom certifikátu kvality ISO 9001 a Systému environmentálneho manažérstva ISO 14001.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
20. apríl 2024 08:20