Tomáš Masár z O2 pri predstavení novej 5G technológie.O2 / Tomáš Masár z O2 pri predstavení novej 5G technológie.
StoryEditor

Bezdrôtový internet s rýchlosťou optiky aj na vidiek

01.11.2021, 23:00
Využitie novej generácie mobilných sietí má potenciál v súčasnosti aj budúcnosti.

Vyššia kapacita prenosu dát a zároveň nižšia miera odozvy. To sú hlavné benefity novej generácie mobilných sietí, ktorá umožňuje efektívnejšie šíriť signál cez už existujúce siete a zároveň aj prostredníctvom dosiaľ nevyužívanej vyššej frekvencie. V praxi to znamená, že kým pri 4G máte v spoločnosti väčšieho množstva používateľov problém, s 5G si udržíte pocitovo neobmedzenú rýchlosť.

Optiku nahradí aj doplní

Veľké podujatia však nie sú jediným segmentom, v ktorom progresívna technológia nájde svoje uplatenie. Problém s pripojením môže vyriešiť v rurálnych častiach krajiny, kde je ekonomicky nevýhodné zavádzať optickú sieť. Káblové pripájanie od seba vzdialených domov sa totiž neoplatí. Inštalácia antény s dosahom až štyri kilometre však áno. 5G technológia, ktorá doplní súčasné fixné pripojenie v pásmach 3,5 a 3,7 GHz, ktoré sa využívajú na tzv. fixné pripojenie domácností (mobilným signálom). Doplní ju tiež aj na miestach, kde rýchly internet dosiaľ nebol možný. Zákazníci z kopaníc si tak v praxi budú môcť vyskúšať rýchlosti 500 až 600 megabitov za sekundu. Cez vzduch tak dosiahnu hodnoty, ktoré dnes poskytuje len optické pripojenie.

Sieť budujú tam, kde treba

Veľkí slovenskí hráči dobre vedia, do ktorých častí krajiny treba novú službu priviesť najskôr. S budovaním 5G siete síce spoločnosť O2 začala v Bratislave a okolí, aktuálne má však v krátkodobom pláne pokrývať práve oblasti mimo veľkých miest. Aj keď to na prvý pohľad nevyzerá ako populárne riešenie, operátor tak poskytne rýchlejší internet práve na miestach, kde je najviac potrebný. Ani zákazníci z iných častí Slovenska však nebudú ukrátení. „Predpokladáme, že do konca roka bude 5G signál dostupný už pre 20 % ľudí na Slovensku.“ hovorí riaditeľ stratégie a rozvoja obchodných príležitostí O2 Tomáš Masár. Rýchlosti mobilného pripojenia v 5G sieti sú niekoľkonásobne vyššie ako pri 4G. Rýchlosti mobilného pripojenia v 5G sieti sú niekoľkonásobne vyššie ako pri 4G. O2 / Rýchlosti mobilného pripojenia v 5G sieti sú niekoľkonásobne vyššie ako pri 4G.

Otázky súčasnosti aj budúcnosti

Nová mobilná sieť nám pomôže čeliť aj ďalšej výzve. Podľa Tomáša Masára totiž každý rok pozorujeme 50-percentný nárast preneseného objemu mobilných dát. Ľudí, ktorí ich nevyužívajú len v prípade nutnosti, ale neboja sa si cez ne pustiť video na YouTube dokonca v zahraničí, z roka na rok pribúda. 5G sa preto sa preto nestane len príjemným benefitom v podobe rýchlejšieho a stabilnejšieho internetu, ale priam nutnosťou, ktorá pomôže rastúci trend uspokojiť. To však nie je všetko. 5G sa vďaka svojej vysokej rýchlosti a nízkej miere latencie stane aj východiskovým bodom k automatizácii celej spoločnosti. Najväčšie uplatnenie si pravdepodobne nájde v priemyselnom a automotive segmente. Existujú však aj ďalšie zaujímavé spôsoby využitia 5G siete, ktoré už vo svete existujú aj dnes. Viedenská radnica prostredníctvom 5G siete sprostredkovala svojim detským návštevníkom interaktívny zážitok. Vnútrajšok budovy tak môžu v reálnom čase prerobiť napríklad aj tým, že ho umiestnia pod vodu.

Aj hráči si prídu na svoje

Sieť má veľký potenciál aj v hráčskom segmente. Namiesto klasických hier totiž už mnohí uprednostňujú streamy, pre ktoré je nízka miera odozvy zásadná. Nový rozmer zážitkov vďaka 5G získajú aj milovníci virtuálnej reality. Ako? Veľká časť výkonu bude vďaka vlastnostiam siete fungovať v rámci cloudu. To umožní, aby boli náhlavné súpravy VR bez káblov a herná grafika s vyšším rozlíšením ako kedykoľvek predtým. Prinesie tak skutočné herné zážitky, prostredníctvom ktorých budú môcť hráči prijímať dokonca aj haptickú spätnú väzbu.

Nie je to sci-fi, je to 5G

Nová generácia mobilných sietí sa v budúcnosti pravdepodobne implementuje aj do zdravotníctva. Chirurgická operácia na diaľku sa dnes síce môže zdať ako sci-fi, no práve vďaka 5G bude možná. Kamera bude snímať pacienta totiž s takou nízkou odozvou, ako keby s ním bol lekár priamo v kontakte. A čo budúcnosť autonómnych áut? Aj tí, čo radi manuálne šoférujú, by nemali zabúdať na bezpečnosť. Nemusí ísť priamo o autonómne auto, stačí, keď bude napojené na dostatočne rýchlu sieť, ktorá vás v adekvátnom predstihu upozorní na haváriu za zákrutou.

 

(Natívna informácia)

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
19. apríl 2024 14:01