StoryEditor

Komunisti ho väznili a mučili, no nikdy ho nezlomili. Toto je príbeh uznávaného slovenského básnika

11.02.2018, 10:30
Tajní Štefana Sandtnera, katolíckeho kňaza, veľkého básnika a rétora, zatkli priamo v nemocnici.

Prenasledovali ho, mučili a uväznili, no jeho vieru nikdy nezlomili. Zážitky z väzenia spísal v najsilnejších metaforách slovenskej poézie. Duchovný literát Štefan Sandtner.

Adam Výška, Cyril Hora, Fidel Čas alebo Peter Skala, no pre mnohých najmä Ujo Štefan. Z bezpečnostných dôvodov musel často meniť pseudonymy, svojej službe však zostal verný do konca svojho života. Povolaním a poslaním kňaz, vnútorným prežívaním básnik. Štefan Sandtner vykonával oddane kňazskú službu desiatky rokov, popritom stihol napísať niekoľko najsilnejších básní v slovenskej poézii.

Neutiekol. Chytili ho
Boží služobníci sa stali verejným nepriateľom komunistického režimu. Po uchopení moci na kňazov okamžite vrhli tieň podozrenia, ale skutočnú nenávisť voči nim prejavili v osudnú noc z 13. na 14. apríla 1950. Vtedy ozbrojené zložky vtrhli do kláštorov po celom Slovensku. Konečným zúčtovaním tajne koordinovanej Akcie K voči cirkvi boli zlikvidované rády, zatknutí rehoľníci, rozkradnuté a zničené cirkevné majetky. Do internačného zariadenia bývalého kláštora v Podolínci putoval aj Štefan Sandtner. Pre zdravotné problémy sa dostal do nemocnice a aspoň na chvíľu unikol väzenskej hrozbe.

„Barbarská noc“, ako akciu neskôr pomenovali historici, znefunkčnila katolícku cirkev a duchovných vytlačila do „podzemia“. Kňazské povolanie sa stalo nelegálnym a každý, kto ho chcel vykonávať, tak robil s vedomím, že sa môže dostať do väzenia. Bolo iba otázkou času, kedy odvedú aj húževnatého Štefana Sandtnera, ktorý mal v saleziánskom ráde stabilné miesto. Útek z nemocnice, ktorý mu navrhoval spolubrat Ernest Macák, odmietol. Nechcel vraj spôsobiť problémy sestričkám z rádu Milosrdných sestier Sv. Kríža, ktoré tam pracovali. Tajní nečakali a Štefana Sandtnera, katolíckeho kňaza, veľkého básnika a rétora, zatkli priamo v nemocnici.

Intermezzo I.
Štefan Sandtner sa narodil 30. apríla 1916 do katolíckej rodiny, ktorej hlboké korene siahali do silne evanjelickej línie. Túto zmenu vraj zapríčinil rodinný rozkol medzi jeho praded...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-31 09:30:00 - Feat.: - Title: Cirkevný sudca: V poslednom čase je silne cítiť, že mladí sa nedokážu odpútať od rodičov, „prestrihnúť pupočnú šnúru“ 02 - Modified: 2024-03-15 20:52:03 - Feat.: - Title: Katolícky aktivista Uladzislau Beladzed dostal v Bielorusku trojročný trest za "urážku prezidenta Lukašenka" 03 - Modified: 2024-02-21 08:25:17 - Feat.: - Title: Kňaza a jeho milenca zadržala polícia. Predávali vo svojom dome viagru 04 - Modified: 2024-01-25 12:32:50 - Feat.: - Title: Farár sa priamo v kostole priznal: Porušil som celibát, mám ženu aj dieťa. Niektorí farníci mu prejavili podporu 05 - Modified: 2024-01-11 11:00:00 - Feat.: - Title: Kňaz, ktorý po sexuálnych orgiách bránil zdravotníkom pomôcť jednému zo zúčastnených, ide do väzenia
menuLevel = 2, menuRoute = history/profily, menuAlias = profily, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
20. apríl 2024 17:22